Gümrük Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1225157

Teslim Koşulları ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Nakliye giderleri uluslararası mevzuata göre değerlendirilir.

Ulusal mevzuat nakliye giderlerinin dâhil edilmesini gerektiriyorsa, beyannamede gösterilen satış koşullarının faturalarda görülenlerle aynı olup olmadığı kontrol edilir.

Teslim koşulları CIF bedele dayanıyorsa fatura bedeli, nakliye gideri, sigorta ve ithal ülkesine yapılan nakliye ile ilgili diğer ödemeleri kapsamalıdır.

Teslim koşulları FOB bedele dayanıyorsa, nakliye giderlerine ilişkin vesikalar beyanname ekinde yer almalıdır.

Beyannamede yer alan ilgi tarih ve numarasının kıymet muktezaları dosyasındaki belgelerle aynı olup olmadığı kontrol edilir.


Yanıt Açıklaması:

Teslim Koşulları: Nakliye giderleri ulusal mevzuata göre değerlendirilir. Ulusal mevzuat nakliye giderlerinin dâhil edilmesini gerektiriyorsa, beyannamede gösterilen satış koşullarının faturalarda görülenlerle aynı olup olmadığı kontrol edilir. Teslim koşulları CIF bedele dayanıyorsa fatura bedeli, nakliye gideri, sigorta ve ithal ülkesine yapılan nakliye ile ilgili diğer ödemeleri kapsamalıdır. Teslim koşulları FOB bedele dayanıyorsa, nakliye giderlerine ilişkin vesikalar beyanname ekinde yer almalıdır.
İthal Eşyasına İlişkin Olarak Gümrük İdaresinin Daha Önce Vermiş Olduğu Kararların Tarih ve Sayısı: Beyannamede yer alan ilgi tarih ve numarasının kıymet muktezaları dosyasındaki belgelerle aynı olup olmadığı kontrol edilir.
Şu durumlarda beyan sahibinden açıklama istenir:
• Kıymet muktezasındaki kurallar izlenmemişse veya
• İthal esnasında gümrük kıymeti doğru olarak hesaplanmamışsa veya
• İlgi numarası gösterilmemişse beyan sahibinden yeterli açıklama alınamazsa daha detaylı bir araştırma gerekir.

Yorumlar
  • 0 Yorum