Gümrük Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1197251

Aşağıdakilerden hangisi Dahilde İşleme İzin Belgesinin kapatılabilmesi için müracaatta aranan belgeler arasında yer almaz?


Döviz alım belgesi aslı

İhracat listesi

İthalat listesi

Ekspertiz raporu

Fizibilite raporu


Yanıt Açıklaması:

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNİN SÜRESİ VE KAPATILMASI

Dahilde İşleme İzin Belgelerinin Kapatılması İçin Gerekli Belgeler

Dahilde İşleme İzin Belgesinin kapatılabilmesi için müracaatta aranan belgeler şunlardır:

  1. Dahilde İşleme İzin Belgesinin kağıt ortamındaki basılı nüshası (Belge sahibi fir­manın talebine istinaden ilgili firmaya gönderilmişse)
  2. Gümrük beyannameleri asılları veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Dahilde İşleme Rejimi Otomasyon Sistemi vasıtasıyla Bakanlığımıza elektronik ortamda aktarılan gümrük beyannamesi bilgileri (Yurt içi alım veya belgeden belgeye teslim olması hâlinde fatura asılları)
  3. Döviz alım belgesi aslı (İhracatın özel fatura ile yapılması hâlinde)
  4. İhracat listesi
  5. İthalat listesi
  6. Ekspertiz raporu (Belge süresi içerisinde alınmış, üzerinde ilgili dahilde işleme izin belgesinin tarih ve sayısı belirtilmiş, ilgili en az iki mühendis tarafından imzalan­mış ve ilgili birimin yetkilileri tarafından tasdik edilmiş)
  7. Telafi edici vergi makbuzu (Gerekli olması hâlinde)
  8. A.TR dolaşım belgesi (Gerekli olması hâlinde)
  9. Menşe ispat belgeleri (Gerekli olması hâlinde)
  10. Tedarikçi beyanı (Gerekli olması hâlinde)
  11. Ön statü belgesi (İhracatın serbest bölgeye yapılması hâlinde)
  12. Serbest bölge bilgi işlem formu aslı (Serbest bölgelerden, Türkiye Gümrük Bölgesi veya başka bir serbest bölge hariç olmak üzere serbest bölge dışına satış yapılması hâlinde)
  13. Serbest bölgeden yapılan ithalata ilişkin gümrük beyannamesi aslı ve bu ithalatın yapıldığı dahilde işleme izin belgesinin, dahilde işleme izninin veya yatırım teşvik belgesinin noter tasdikli örneği veya dahilde işleme izni ile ilgili olarak bu ithala­tın ilgili izin kapsamında yapıldığına dair ilgili gümrük idaresinden alınacak yazı (Serbest bölgelerden yatırım teşvik belgesi veya bir başka belge/izin kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesine ithalat yapılması hâlinde)
  14. Serbest bölge gümrük müdürlüğü ve serbest bölge müdürlüğü tarafından müşte­reken düzenlenecek tutanak (Belge kapsamında serbest bölgeye ihracı gerçekleş­tirilen işlem görmüş ürünün, bu Tebliğin 28’inci maddesinde belirtildiği şekilde serbest bölgede kullanılması hâlinde)
  15. Yeminli mali müşavirlerce onaylı ihracata ilişkin gümrük beyannamesi listesi ve konuyla ilgili yeminli mali müşavir raporu (Tecil-terkin sistemi çerçevesindeki bel­ge kapsamındaki yurt içi alımlarda)
  16. Telafi edici vergi tablosu (Gerekli olması hâlinde)

Dahilde İşleme İzin Belgesi’nin süresi Ekonomi Bakanlığınca (İhracat Genel Müdürlüğü) proje konusu malın özelliğine göre belirlenir. Bu süre 12 ayı geçemez. Ancak, gemi inşaa, komple tesis v.b. ile üretim süreci 12 (oniki) ayı aşan ürünler ve savunma sanayi alanına giren ürünlerin ihracına ilişkin düzenlenen belgenin/iznin süresi, proje süresi kadar tespit edilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum