Gümrük Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #1189886

Kaçakçılık Kanunu’nda belirtilen suçların işlenmesinde kullanılan taşıtlara, aşağıda yer alan cezalardan hangisi uygulanmaz?


Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. maddesinin dördüncü fıkrası hükmüne göre araca elkonulur

Aracın kaçakçılık suçunun işlenmesinde tekrar kullanılması ha^linde, elkonulan araç alıkonulur

Sahibinin aracın değeri kadar teminatı alıkoyma tarihinden itibaren otuz gün içinde gümrük idaresine teslim etmesi ha^linde, araç sahibine iade edilir

Araç sahibinin aracın değeri kadar teminatı yatırmaması halinde tasfiye idaresi tarafından soruşturma ve kovuşturma açılır ve sonucuna göre  aracın tasfiye edilip edilmeyeceğine karar verilir

Tasfiyenin satış suretiyle gerçekleşmesi ha^linde, satıştan elde edilen gelirden taşıtın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınır.


Yanıt Açıklaması:

Kaçakçılık Kanunu’nda belirtilen suçların işlenmesinde kullanılan taşıtlara, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. maddesinin dördüncü fıkrası hükmüne göre elkonulur. Kaçakçılık suçunun işlenmesinde tekrar kullanılması ha^linde, elkonulan araç alıkonulur. Sahibinin aracın değeri kadar teminatı alıkoyma tarihinden itibaren otuz gün içinde gümrük idaresine teslim etmesi ha^linde, araç sahibine iade edilir. Aksi takdirde, tasfiye idaresi tarafından soruşturma ve kovuşturma sonucu beklenmeksizin derha^l tasfiye olunur. Tasfiyenin satış suretiyle gerçekleşmesi ha^linde, satıştan elde edilen gelirden taşıtın muhafaza edilmesi ve satışı için gerekli olan bütün masraflar karşılandıktan sonra kalan miktar, kovuşturma sonucuna göre işlem yapılmak üzere emanet hesabına alınır. Yukarıdaki açıklamalar ışığında ''Araç sahibinin aracın değeri kadar teminatı yatırmaması halinde tasfiye idaresi tarafından soruşturma ve kovuşturma açılır ve sonucuna göre  aracın tasfiye edilip edilmeyeceğine karar verilir.'' ifadesi yanlış olduğundan doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum