Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #1260165

Aşağıdakilerden hangisi sigaranın haram hükmünde olmasının sebeplerinden biri değildir?


Kişinin kokmasına sebep olması

Bağımlılık meydana getirmesi

Sigara için yapılan harcamanın israf olması

İçmeyenlere verdiği zarar ve eziyet

Kansere sebebiyet vermesi


Yanıt Açıklaması:

Sigaranın insan sağlığını tehdit eden, tedavisi zor ağır hastalıklara sebep olan bir alışkanlık ve bağımlılık olduğunda herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Bilimsel araştırmalar, sigaranın, başta aktif içiciler olmak üzere, pasif içicileri ve çevreyi de tehdit eden zararlı etkilerini kesin biçimde ortaya koymuş bulunmaktadır. Bu zararlı etkilerden bazıları şunlardır:

  •  Sigara, kurtulmanın giderek güçleştiği alışkanlık ve bağımlılık (tiryakilik) meydana getirmektedir.

  •  Sigara, ağız, boğaz ve üst solunum yollarında tahribat oluşturmakta, mide ve kalp hastalıklarına sebep olmakta, damarlarda ve sinir sistemlerinde bozukluklara yol açmaktadır.

  •  C¸ağımızın en fazla korkulan hastalıklarından olan kanserin sebepleri arasında sigara içmenin de bulunduğu, birçok araştırma ile ortaya konmuştur.

  •  Sigara içmek, ağız, beden ve çevre kirliliği oluşturduğundan diğer insanlara verdiği zarar ve eziyet ciddi boyutlardadır.

    Sigaranın, sağlık açısından kesinlik ifade eden zararları yanında, ekonomik bakımdan da zararları bulunmaktadır. Sigara için harcanan para, herhangi bir faydası bulunmayan, meşru amaçtan yoksun bir harcamadır ve israftır. İsraf ise haramdır. Kur’a^n-ı Keri^m’de, “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz” buyrulmuştur (A‘ra^f 7/31). Buna göre doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum