Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #1279168

Aşağıdakilerden hangisi iddetin gaye ve hikmetlerinden biri değildir?


Kadının hamile olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktır.

Şayet boşama dönüşlü (ric’î) ise kocaya, evlilik hayatına tekrar devam etmesi
hususunda belli bir süre düşünme ve kararını gözden geçirme fırsatı sağlamaktadır.

İddet, değişik sebeplerle eşinden ayrı düşen kadının yeni bir hayata ve muhtemel evliliğe kendini hazırlaması noktasında bir geçiş süreci işlevi görür.

Ölüm iddetinin söz konusu olduğu durumlarda, eşini yitirmenin acı ve üzüntüsünü yaşayan erkeğe, karısına olan hürmet ve vefasını göstermesi için bir fırsat verilmiş olmaktadır.

İddet, oluşabilecek kötü zan ve niyetlere karşı kadını korur.


Yanıt Açıklaması:

Elbette iddetin öncelikli gaye ve hikmeti, kadının hamile olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktır. Fakat bununla birlikte iddetin hukukî, sosyal ve psikolojik mahiyette başka gaye ve hikmetleri de söz konusudur. Bu amaç ve hikmetlerden bazıları şunlardır:
? Boşama sebebiyle meydana gelen ayrılıklarda iddet, şayet boşama dönüşlü (ric’î) ise kocaya, evlilik hayatına tekrar devam etmesi hususunda belli bir süre düşünme ve kararını gözden geçirme fırsatı sağlamaktadır. Dönüşlü olmayan (bâin) boşamalarda ve fesih ya da tefrik sebebiyle meydana gelen ayrılıklarda ise iddet, tarafların her ikisine de aile yuvasını tekrar inşa etme fırsatı sunmaktadır. Böylece öfkesini kontrol edememe, duygularına yenik düşme, çevrenin dedikodularından etkilenme, aile baskısına dayanamama gibi sebeplerle ve ani bir kararla sonlandırılan aile yuvasının, daha büyük ve kalıcı yaralara yol açmadan gözden geçirilmesine imkan tanınmakta, kurulu aile düzeninin tekrar devamı sağlanabilmektedir.
? Ölüm iddetinin söz konusu olduğu durumlarda ise, eşini yitirmenin acı ve üzüntüsünü yaşayan kadına, kocasına olan hürmet ve vefasını göstermesi için bir fırsat verilmiş olmaktadır. Ölüm iddetinin, yuvaya bağlılığı simgeleme gibi bir özelliği de söz konusudur.
? İddet, oluşabilecek kötü zan ve niyetlere karşı kadını korur.
? İddet, değişik sebeplerle eşinden ayrı düşen kadının yeni bir hayata ve
muhtemel evliliğe kendini hazırlaması noktasında bir geçiş süreci işlevi görür. Bu sayede kadın, eşinden ayrı düşmenin psikolojik etkilerini daha rahat atlatma imkânına kavuşur.

Yorumlar
  • 0 Yorum