Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #1406589

___ Gayrimüslimlere ait işlerde ölçü, o işin yapılmasının aslı itibariyle dinen haram ve hukuken yasak olmamasıdır.

___ Müslümanın gayrimüslimi çalıştırması konusunda görüş ayrılıkları vardır.

___ Bir Müslümanın kendisiyle aynı ülkede bulunan bir gayrimüslimi kendisine vekil tayin etmesi sakıncalıdır.

___ Müslümanla gayrimüslim arsında kira sözleşmesinin yapılmasında sakınca görülmüştür.

Yukarıdaki ifadelerin başında "D" (doğru), "Y" (yanlış) diye belirtilirse hangi sıralama doğru olur?


D-Y-D-D

D-D-Y-D

D-D-Y-Y

Y-D-D-Y

Y-Y-D-D


Yanıt Açıklaması:

Gayrimüslimlere ait işlerde ölçü, o işin yapılmasının aslı itibariyle dinen haram ve hukuken yasak olmamasıdır. Dinen haram ve hukuken yasak olan bir işin işlenmesini konu alan iş sözleşmeleri caiz görülemez.

Müslümanın gayrimüslimi çalıştırması konusunda görüş ayrılıkları vardır. Bazı bilginlere göre gayrimüslimi istihdam caiz değildir. Diğer bir görüşe göre çalıştırılacak müslümanın bulunmaması ve dolayısıyla zaruretin ortaya çıkması halinde gayrimüslim istihdam edilebilir. Aksi halde çalıştırılması uygun olmaz. U¨çüncü bir görüşe göre ise gayrimüslimin her durumda çalıştırılması mümkündür.

Bir Müslümanın kendisiyle aynı ülkede bulunan bir gayrimüslimi kendisine vekil tayin etmesinin sakıncası yoktur. Veka^let ortaklıklarda mali konuları ilgilendirdiği için, kendisiyle borç ilişkisine girilen birisini vekil tayin etmede sakınca görülmemektedir.

Müslümanla gayrimüslim arsında kira sözleşmesinin yapılmasında da ilke olarak bir sakınca yoktur. Sakınca, kiralanan ev, dükka^n ve arsa gibi yerlerin ne amaçla kullanılacağı konusunda ortaya çıkmaktadır.

Buna göre doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum