Günümüz Fıkıh Problemleri Deneme Sınavı Sorusu #1403645

Evlilik akdi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Müslüman bir kadın Hıristiyan bir erkekle evlenebilir.

Müslüman bir erkek mürted bir kadınla evlenebilir.

Müslüman bir erkek Hıristiyan bir kadınla evlenebilir.

Müslüman bir kadın mürted bir erkekle evlenebilir.

Müslüman bir kadın Yahudi bir erkekle evlenebilir.


Yanıt Açıklaması:

İslam hukukçuları, bir Müslümanın irtidat etmiş birisiyle evlenemeyeceği hususunda görüş birliği içerisindedirler. Çünkü irtidat etmiş birisinin vatandaş olmasını sağlayan hukuki bağ ve dayanak yok olmuştur. Öte yandan, “kâfirlere Müslüman kadınlar helal değildir, onlar da Müslüman hanımlara helal değildir… kâfir kadınları nikâhınızda tutmayınız” (Mümtehine, 60/10) ayeti, kâfirle evliliğe izin vermemektedir. İrtidat edenin ehl-i kitaba özgü olan zimmet sözleşmesinden yararlanamaması, Müslüman erkeğin mürted kadınla evliliğini imkânsız hale getirmektedir.

İslam bilginlerinin büyük çoğunluğuna göre ehl-i kitaptan olan kadınlarla evlenmek haram değildir. Ancak haram olmadığını söyleyenler bunun caiz, mubah, mekruh olabileceği şeklinde değişik görüşlere sahiptirler. Bu evliliklerin haram olmadığı Hz. Peygamber’in vefatına yakın bir zamanda inen şu ayete dayandırılmaktadır:

“Bugün size temiz olan şeyler ve kendilerine kitap verilmiş olanların yiyecekleri helal kılındı, sizin yiyecekleriniz de onlara. Ayrıca müminlerden iffetli bayanlarla evlenmeniz ve sizden önce kendilerine kitap verilenlerin iffetli kadınlarıyla evlenmeniz de helal kılındı.” (Mâide, 5/5) Doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum