Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #1376876
I-Herhangi bir bağlayıcıya gerek kalmadan yalnızca su ile karıştırılmış olan renk pigmentlerinin duvara ya da tavana uygulanmasıyla bir resim yapma yöntemi anlamına gelir. II-Islak ve kuru uygulanma şekline göre ikiye ayrılır. III-Mısırlılar, duvar resimlerinde kuru uygulamayı kullanmışlardır. IV-Islak uygulamada pigmentler su ile karıştırılıp ıslak sıva üzerine uygulanır. Sıva kururken pigmentleri emer ve renk pigmentlerinin sıvaya, duvara sabitlenmesi resimdeki renklerin matlaşmasına neden olur ancak resmin kalıcılığını arttırır. V-Erken Rönesans sanatçısı Giotto, ıslak uygulanan bu şekline odaklanmıştır. Yukarıda özellikleri verilen resim tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
Akrilik |
Mozaik |
Grafiti |
Fresk |
Lavi |
Fresk (Fresko)
Fresk, herhangi bir bağlayıcıya gerek kalmadan yalnızca su ile karıştırılmış olan renk pigmentlerinin duvara ya da tavana uygulanmasıyla bir resim yapma yöntemi anlamına gelir. Gerçek fresk (buon fresko) ve kuru fresk (fresco secco) olmak üzere iki ayrı çeşittedir. Boyanın kuru bir duvara uygulanması kuru fresk olarak adlandırılır. Kuru freskler, gerçek fresklerin dayanıklılığına sahip değildir.
Mısırlılar, duvar resimlerinde kuru fresk tekniğini kullandılar. Pigmentlerin su ile karıştırılıp ıslak sıva üzerine uygulanması ise gerçek fresk olarak adlandırılır. Sıva kururken pigmentleri de emmesi ve renk pigmentlerinin sıvaya, duvara sabitlenmesi resimdeki renklerin matlaşmasına da neden olduğu gibi resmin kalıcılığını, sıvanın kalıcılık süresine bağlar. Renk pigmentleri duvarın bir parçası hâline geldiğinden, resim zamana ve ışığa karşı çok güçlü bir direnç gösterir. Bu özellik fresk tekniğinin avantajıdır. Ancak uygulama aşamasında, sanatçı ıslak sıvanın kuruma hızına karşı yarışmak ve çok hızlı çalışmak zorundadır. İlk örnekleri, milattan önce ikinci bin yılın ortalarından, Minos uygarlığı’ndan
kalmadır. Erken Rönesans sanatçısı Giotto di Bondone (1266-1337), fresk tekniğine odaklandı ve Arena Şapeli’nin duvarlarına yaptığı fresklerle daha sonraki sanatçıları da etkiledi.
Yorumlar
- 0 Yorum