Güzel Sanatlar Deneme Sınavı Sorusu #941093

I. Senaryoyu, senarist ya da yönetmen yazabilir.

II. Çekim senaryosu senaristin işidir.

III. Senaryo yazımında dramatik anlatım yöntemi benimsenmiştir.

IV. Synopsis’ten sonra treatment (geliştirim senaryosu) aşaması gelir.

Senaryo ile ilgili yukardakilerden hangisi/hangileri doğrudur?


I ve II

I ve IV

I, II, III

II, III, IV

I, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Senaryoyu, senarist ya da yönetmen yazabilir. Çoğu zaman da bir iş birliği yaşanır. Her ne kadar senaryo görsel bir metin olsa da görüntüye ilişkin detayların çekim senaryosunda yer aldığı görülür. Senaryoda filmin öyküsü ve diyaloglar işlenmiştir. Oysa çekim senaryosu görsel anlatımın uygulanmasına dönük tüm ayrıntıları bünyesinde taşır. Senaryoyu senarist yazabilir. Ancak çekim senaryosu yönetmenin işidir.

Synopsis’ten sonra karakterlerin, olayların ve karakterlerin bu olaylar içindeki işlevlerinin genel hatlarıyla işlendiği her bir sahnenin bir paragraf olarak yazıldığı treatment (geliştirim senaryosu) aşaması gelir. Bu noktadan sonraki aşama ise senaryonun kendisidir.

Çatışma dramatik anlatımın temelidir. Çatışmaya dayalı dramatik anlatım klasik Yunan tragedyalarında trajik, dram ve melodram olarak işlenmiştir. Tragedyalardaki dramatik form tiyatro tarafından aynen benimsenmiştir. Tiyatronun devraldığı bu form süreç içerisinde öykü ve romanın da anlatım yöntemine dönüşmüştür. Son olarak ise sinema sanatının temelini oluşturan senaryo yazımında da dramatik anlatım yöntemi benimsenmiş ve öykü yapısı ona göre kurgulanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum