Haber Toplama Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #947995

Gazetecilikte haber kokusu almak deyimine karşılık gelen ve muhabirin bir etkinlikten özel bir haber çıkaracağına dair içgüdüsü olarak tanımlanan muhabir niteliği aşağıdakilerden hangisidir? 


Beceri

Yetenek 

Sezgi 

Deneyim

Merak 


Yanıt Açıklaması:

Muhabirde bulunması gereken nitelikler şöyle sıralanabilir: Merak, sezgi, beceri, yetenek, sorgulayıcı ya da eleştirel bakış, mesleki bilgi, deneyim.

Sezgi: Haber Kokusu Almak: Gazetecinin sezgileri kuvvetli olmalıdır. Gazetecilikte haber kokusu almak diye bir deyim vardır. Bu deyim, sezgisel bir kavrayışın ifadesidir. Muhabirin bir etkinlikten özel bir haber çıkaracağına dair içgüdüsüdür. O¨rneğin, bir devlet büyüğü bir açılışa katıldı ve çok sayıda basın mensubu da o açılışı takip etmektedir.

Devlet büyüğünün çoraplarının her birinin rengi farklı olduğunu farkeden muhabir bunu bir dalgınlık belirtisi olarak görüp üzerinde durmayabilir ya da bu dalgınlık emarelerinin başka toplantılarda da kendini gösterip göstermediğine ilişkin olarak devlet büyüğünün son günlerde katıldığı toplantıların görüntülerini izleyip, buna ilişkin başka kanıtlar bulduğunda devlet büyüğünün sağlık durumunu sorgulayan bir özel haber yapabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum