Haber Toplama Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #944305

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin "Gazetecinin Temel Görevleri ve İlkeleri" bölümünün üçüncü maddesine göre gazetecinin sorumlulukları arasında yer almaz?


İnsanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur

Her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz

Gazeteci, bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses, belge elde etmek için her türlü yöntemi kullanır

İnsanlar, topluluklar ve uluslararasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır

Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz


Yanıt Açıklaması:

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin "Gazetecinin Temel Görevleri ve İlkeleri" bölümünün üçüncü maddesine göre gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz. Bildirge'nin 6. maddesine göre, gazeteci, bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses, belge elde etmek için yanıltıcı yöntemler kullanamaz. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum