Haber Türleri Deneme Sınavı Sorusu #998046

I. Suçlamalar tırnak işareti ile verilmelidir

II. Haberin tüm taraflarına yer verilmelidir

III. Haberci haber kaynağını açıklamalıdır

IV. Haberci kişisel siyasi görüşünü metinde yansıtmalıdır

Yukarıdakilerden hangileri politika haberciliği özelinde dikkat edilmesi gereken etik ilkelerdendir?


I ve II

II ve III

III ve IV

II ve IV

I ve III


Yanıt Açıklaması:

Siyasetçiler siyasi rakipleriyle sürekli yarış halinde olan kişilerdir. Bazen rakipleri hakkında rüşvet, yolsuzluk ve benzeri suçlamalarda bulunabilirler. Bu tip durumlarda suçlamayı yapan kişinin sözleri mutlaka tırnak içinde verilmelidir. Eğer dolaylı anlatım yapılacaksa “iddia etti”, “ileri sürdü, öne sürdü” gibi aktarma yüklemleri kullanılmalıdır. Bu suçlamalara karşı suçlanan politikacıya da haberde konuşma hakkı verilmelidir

Haberciliğin geneline has bir kural olan haber kaynağının gizlenmesi kuralı politika haber- ciliğinde çok daha dikkatli olmayı gerektiren bir kuraldır. Adli bir süreç başlatılmadıkça gazeteci siyaset dünyasından edindiği bilgilerin kaynağını açıklamaya zorlanmamalıdır. Po- litika haberciliğinde muhabirin kaynağını gizleme hakkının yanı sıra haber kaynağının da kendine ait bazı talepleri olabilir.

Politika muhabiri olmanın zorluklarından biri de muhabirin kişisel siyasi görüşlerini haber kay- naklarıyla ilişkilerine ve yazdığı haber metnine yansıtmaması gerektiğidir. İyi bir parlamento muhabiri siyasilerin konuşmalarına ilişkin neyi ima ettiği üzerine yorum yapmaz.

Yorumlar
  • 0 Yorum