Haber Yazma Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #1145570

Aşağıdakilerden hangisi televizyon haber bülteninin özelliklerinden olamaz?


Haber bülteni, program jeneriğiyle başlar,

Spiker, genellikle haber özetlerini verir,

Hızlıdır,

Tazedir,

Spor ve hava durumu aynı biçimde sunulur,


Yanıt Açıklaması:

Bir televizyon haber bülteninin özellikleri; 

* Haber bülteni, program jeneriği ile başlar, 

* Spiker, programın açılış konuşmasını yaptıktan sonra genellikle haber özetleri verilir, 

* Dramatik bir bütünlük gerektiren televizyon haberlerinde bir yandan üslup ön planda iken, spiker ve muhabirlerin bilgi ve becerileri de haber sunumunu etkiler,

* Bültende, ilk haber en önemli haberdir, 

* Ses ve görüntü bir aradadır. Genellikle fon müziği kullanılmasa da özel ses ve görüntü efektleri, görsel malzemeler, canlı bağlantılar oldukça yaygın biçimde kullanılır. Görüntü, haberi tamamlayan en önemli unsurdur.

* Haberin son kelimesi son görüntü ile biter. Haber metninin uzun ve görüntünün az olduğu durumlarda, görüntünün birkaç kez döndürüldüğü ve arka planda da haber metninin okunduğu görülmektedir. 

* Haberlerde gazetelerdeki gibi bölümlemeler görülmez. Ancak haberlere özel jenerikle haber turu, kısa kısa, gündem, özel haber, güncel vb. başlıklarla ayrımlamalar yapılabilir. 

* Haber bültenlerinin sonunda, bazı televizyon kanallarında uygulanan bir yöntem olarak bir gazetecinin ya da köşe yazarının gündemdeki olayları yorumladığı ''yorum'' bölümleri dikkat çeker. 

* Spor ve hava durumu haberleri genellikle ayrı bir şekilde farklı bir sunucu tarafından verilir. Dolayısıyla, televizyon haberciliğinde daha fazla yaratıcılık ve ekip çalışması gerekmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum