Haber Yazma Teknikleri Deneme Sınavı Sorusu #1214407

Aşağıdakilerden hangisi Haber ve Röportaj arasındaki farklardan biri değildir?


Röportaj yazarı sıradan bir muhabir (bildirmen)dir.

Haber bir soyutlamadır.

Haber, gerçeğin kaba yansımasıdır.

Röportaj, yaşamın bir kesitini edebiyatla belgeleme sanatıdır.

Röportaj yazıları, makale gibi sağlam bir düşünce ya da tezi savunur.


Yanıt Açıklaması:

Genellikle röportajı yazan kişiye “röportaj yazarı” ya da “yazar” denirken, haber yazan kişiye “muhabir” adı verilir. Röportaj yazarı sıradan bir muhabir (bildirmen) değildir.

Hikmet Çetinkaya’nın ifadesine göre de röportaj, haberin vurucu gücünü pekiştiren, sağlam boyutlar getiren, belgesel ağırlığı fotoğrafla bütünleştiren, resmî verilere dayalı bir yazı türüdür. Nail Güreli de röportaj için “yaşamın bir kesitini edebiyatla belgeleme sanatıdır” der.

Bir yönüyle makale, bir yönüyle gezi yazılarını andıran röportaj yazıları, makale gibi sağlam bir düşünce ya da tezi savunur. Yazar sorunu yerinde inceler, gezip görür; halka, varsa mağdurlara ve yetkili kişilere sorular sorar, yanıtlar alır.

Haber ve röportaj arasındaki farkı Yaşar Kemal şöyle dile getirir: “Haber bir soyutlama, geniş bir çerçeve işidir. Haber bir yaşam değildir, belki de yaşamın geniş bir gölgesidir. Gazetecilikte haber, radyodan, televizyondan da önce okuyucu doyurmuyordu. Ancak röportaj çıkıncadır ki, okuyucu yaşamla, yaşamın, olayların özüyle karşı karşıya gelebildi. Haber, gerçeğin kaba yansıması; röportajsa yaşamın özüne, gerçeğin özüne doğru bir iniştir.”

Yorumlar
  • 0 Yorum