Haberciliğin Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #1370527

Medya  Yasama Yürütme Yargı Öncüllerde yer alanlardan hangi/hangileri "Dördüncü Kuvvet" kavramını oluşturan ana unsurdur?


Yalnız I

I ve II

II ve III

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Dördüncü Kuvvet
Kavramsal anlamda çok boyutlu bir yapı olan medya, matbaanın keşfi ile çok hızlı bir gelişme göstermiştir. Matbaayla birlikte medyanın temel yapı taşlarından biri olan basılı malzemeler, özellikle gazeteler çok hızlı bir şekilde yaygınlaşmış ve kitlelere ulaşmıştır. 1900’lü yıllarda radyo ve televizyonun da medya ailesine katılmasıyla birlikte, medya yeni bir bakış açısı kazanmış ve kendisine ekonomik ve politik çevrede yer edinmiş ve bu yeri gittikçe sağlamlaştırmıştır. Edindiği bu yer aslında dördüncü güç olarak anılmasına sebep olmuştur.
Cumhuriyet ile yönetilen demokratik toplumlarda sacayağı diyebileceğimiz üç önemli temel vardır. Bunlar; yasama, yürütme ve yargıdır. Bu üç kurumun sağlıklı çalışabilmesi ve birbirleri ile sürdürülebilir ilişkiler kurması açısından medya çok önemlidir. Halkın haber alma hakkı, doğruya ulaşma hakkı gibi sorumluluklar gazetecinin omuzlarındaki en önemli yüktür. Bu sorumluluklar ve görevler medyanın dördüncü güç olarak ortaya çıkmasında en önemli etkendir. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum