Haberciliğin Temel Kavramları Deneme Sınavı Sorusu #798651

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin ifade ve haber alma özgürlüğü ile ilgili yayınladığı rehber ilkelerden "Medya çalışanlarının dolaşımı ve habere ulaşma özgürlüğü" ile ilgili doğru bir ifadedir?


Medya çalışanlarının öldürülmesi ve onlara karşı yapılan diğer saldırılar yetkili otoriteler tarafından öncelikle ve detaylı bir şekilde soruşturulmalıdır.

Üye ülkeler medya çalışanlarının yerli ve yabancı güvenliğinin sağlanmasına azami önem verilmesini sağlamalıdır.

Üye ülkelerdeki yetkili kuruluşlar, bütün medya çalışanlarına ayrım yapmadan eşit olarak bilgi sağlamalıdır.

Medya çalışanlarının öldürülmesi ve onlara karşı yapılan diğer saldırılar yetkili otoriteler tarafından öncelikle ve detaylı bir şekilde soruşturulmalıdır.

Üye ülkeler kriz zamanlarında ifade ve haber alma özgürlüğüne kısıtlama getirirken belirsiz ifadeler kullanmamalıdır. 


Yanıt Açıklaması:

Medya çalışanlarının dolaşımı ve habere ulaşma özgürlüğü; • Üye ülkeler kriz bölgelerinde görevli medya çalışanlarının habere ulaşmalarım ve dolaşım özgürlüklerini güvence altına almalıdır. Bu görevi yerine getirmek için kriz bölgelerini yönetmekle görevli yetkili kuruluşlar medya çalışanlarının kriz bölgelerine ulaşması için çalıştıkları medya kuruluşları tarafından akredite edilmelerine izin vermelidir. • Uygun durumlarda, üye ülkelerin “çatışma ve gerginlik durumlarında gazetecilerin korunması” hakkındaki Bakanlar Komitesinin No.R.(96) 4 sayılı Tavsiye Kararı Ek’inde yer alan 2nci ilkesine göre kriz bölgelerinde görevli medya çalışanları için akreditasyon sistemi kullanılmalıdır.  • Ulusal düzenlemelerin gerektirdiği durumlarda akreditasyon ayrım yapılmaksızın tüm medya çalışanlarına aşırı ve zaman kaybı yaratacak bürokratik engellerden muaf tutularak verilmelidir. • Kriz durumlarım yönetmekle görevli askeri ve sivil otoriteler, olaylar hakkında, brifingler, basın konferansları, basın açıklamaları veya diğer uygun yollarla medya çalışanlarına düzenli olarak bilgi vermelidir. Mümkün olduğu takdirde yetkililer medya çalışanları için uygun ekipmanlarla güvenli bilgi merkezleri oluşturmalıdır. • Üye ülkelerdeki yetkili kuruluşlar, bütün medya çalışanlarına ayrım yapmadan eşit olarak bilgi sağlamalıdır. “İliştirilmiş” gazetecilere habere ulaşmada askeri birliklerle hareket etmelerinden kaynaklanan doğal avantajlar dışında diğerlerinden fazla bir ayrıcalık verilmemelidir

Yorumlar
  • 0 Yorum