Halk Edebiyatına Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #1095917

Mitlerin, yaşadıkları kültürlerde “gerçek hikâye” olduğuna inanınılır. Bu tür toplumlarda mitler ile aşağıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

I-Mit, tanrısal ve olağanüstü varlıkların eylemlerinin öyküsüdür.

II-Mitlerde anlatılan bu öykü, kesinlikle gerçek ve kutsal olarak kabul edilir.

III- Mit, her zaman için bir “yaratılış” ve “köken”le ilgilidir. Bir şeyin nasıl hayata geçtiği ya da bir davranışın, bir kurumun, bir çalışma biçiminin nasıl yaratılmış olduğunu anlatır.

 IV- Hem gerçek hem de kutsal kabul edilen bir öykünün anlattıkları, onlara gerçek ve kutsal olarak inananlar taraf›ndan bir model olarak düşünülür. 


I-II-III

II-III-IV

I-III-IV

I-II-IV

I-II-III-IV


Yanıt Açıklaması:

Mitlerin, yaşadıkları kültürlerde “gerçek hikâye” olduğuna inanılır. Bu tür toplumlarda mitler şu yapısal özellikleri gösterirler: 1) Mit, tanrısal ve olağanüstü varlıkların eylemlerinin öyküsüdür. 2) Mitlerde anlatılan bu öykü, kesinlikle gerçek ve kutsal olarak kabul edilir. 3) Mit, her zaman için bir “yaratılış” ve “köken”le ilgilidir. Bir şeyin nasıl hayata geçtiği ya da bir davranışın, bir kurumun, bir çalışma biçiminin nasıl yaratılmış olduğunu anlatır. Bu nedenle de mitler, insana özgü her anlamlı eylemin örnek tiplerini oluşturur. 4) Hem gerçek hem de kutsal kabul edilen bir öykünün anlattıkları, onlara gerçek ve kutsal olarak inananlar tarafından bir model olarak düşünülür. Dahası gerçek ve kutsal olan bu inanş ve davranış biçimleri “sosyal bir ferman” niteliğine bürünerek o sosyal ve toplumsal yapıdaki davranış ve düşünüş biçimlerini etkileyip yönlendirici bir konuma yükselir.

Yorumlar
  • 0 Yorum