Halk Edebiyatına Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #590621
Mitlerin, yaşadıkları kültürlerde “gerçek hikâye” olduğuna inanılır. Aşağıdaki şıklardan hangisi bu tür toplumlarda mitler in yapısal özelliklerinden değildir?
Mit, tanrısal ve olağanüstü varlıkların eylemlerinin öyküsüdür. |
Mitlerde anlatılan bu öykü, kesinlikle gerçek ve kutsal olarak kabul edilmez. |
Mit, her zaman için bir “yaratılış” ve “köken” le ilgilidir. |
İnsan, miti bilmekle nesnelerin “köken” ini bilir, |
İnsan, mitlerin anlattıklarını kanıtlayan ritüeller aracığıyla, kendisine, yeniden anımsatılan ve yeniden gerçekleşme aşamasına getirilen olayların kutsal, coşku verici gücünün etkisine girmek amacıyla bunları yaşar. |
Mitlerin, yaşadıkları kültürlerde “gerçek hikâye” olduğuna inanılır. Bu tür toplumlarda mitler şu yapısal özellikleri gösterirler:
1) Mit, tanrısal ve olağanüstü varlıkların eylemlerinin öyküsüdür.
2) Mitlerde anlatılan bu öykü, kesinlikle gerçek ve kutsal olarak kabul edilir.
3) Mit, her zaman için bir “yaratılış” ve “köken” le ilgilidir. 4) Hem gerçek hem de kutsal kabul edilen bir öykünün anlattıkları, onlara gerçek ve kutsal olarak inananlar tarafından bir model olarak düşünülür. Dahası gerçek ve kutsal olan bu inanış ve davranış biçimleri “sosyal bir ferman” niteliğine bürünerek o sosyal ve toplumsal yapıdaki davranış ve düşünüş biçimlerini etkileyip yönlendirici bir konuma yükselir.
5) insan, miti bilmekle nesnelerin “köken”ini bilir, bu nedenle de, nesnelere egemen olmayı ve onları istediği gibi yönlendirip kullanmayı bu bilgiyle başarabileceğine inanır. Bu bilgi, “dıştan” ve “soyut” bir bilgi değildir. Mitlerde tören havas› içinde anlatılması veya kanıtını oluşturduğu törenin (ritüelin) gerçekleştirilmesiyle, tören (rit) biçiminde yaşanan bir bilgi söz konusudur.
6) insan, mitlerin anlattıklarını kanıtlayan ritüeller aracılığıyla, kendisine, yeniden anımsatılan ve yeniden gerçekleşme aşlamasına getirilen olayların kutsal, coşku verici gücünün etkisine girmek amacıyla bunları yaşar.
Yorumlar
- 0 Yorum