Halk Edebiyatına Giriş 2 Deneme Sınavı Sorusu #502273

I.Meddah sadece güldürmeceyi amaçlayan birer göstermeci tiyatro olmasına karşılık karagöz ve orta oyunu seçtiği konulara göre benzetmeci ve gerçekçi modern tiyatroya daha yakındır.
II.Orta oyunu ve karagözde seyirci açısından oyunla kaynaşma, onun havasına kendini kaptırma ve kişilerle kendini özdeşleştirme ilişkisi yoktur.
III.Meddah, seçtiği konulara göre seyircide coşkunluk, üzüntü, merak, acıma duyguları yaratır. Meddahın canlandırdığı ve anlattığı kişilerle seyirci arasında bir duygudaşlık bağı ve bir özdeşleştirme ilişkisi kurulabilir.
Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız III

II, ve III

I. ve II.

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Karagöz ve orta oyunu sadece güldürmeceyi amaçlayan birer göstermeci tiyatro olmasına karşılık meddah seçtiği konulara göre benzetmeci ve gerçekçi modern tiyatroya daha yakındır. Orta oyunu ve karagözde seyirci açısından oyunla kaynaşma, onun havasına kendini kaptırma ve kişilerle kendini özdeşleştirme ilişkisi yoktur. Tam tersine, seyirci ile oyun arasında belli bir mesafe vardır ve seyircinin tepkisi buna bağlı olarak mesafeli ve soğukkanlı bir tepkidir. Meddah ise, seçtiği konulara göre seyircide coşkunluk, üzüntü, merak, acıma duyguları yaratır. Meddahın canlandırdığı ve anlattığı kişilerle seyirci arasında bir duygudaşlık bağı ve bir özdeşleştirme ilişkisi kurulabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum