Halk Edebiyatına Giriş 2 Deneme Sınavı Sorusu #501330

Sultan Orhan devrinde Ulucami’nin yapımında demirci ustası Kambur Bâli Çelebi ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz çalışmaktadır. Mukallit tipler olan ikilinin arasında geçen nükteli konuşmalar diğer işçilerin dikkatini toplayıp, işlerini aksatmalarına sebep olur. Cami inşaatı yavaş ilerler. Durumu öğrenen padişah hiddetlenip her ikisini de idam ettirir.
Yukarıdaki öncülde anlatılan olaylardaki karakterlerden esinlenilerek oluşturulan Türk halk edebiyatı seyirlik oyunu aşağıdakilerden hangisidir?


Kavuklu ile Pişekar

Karagöz

Orta Oyunu

Kukla

Meddah


Yanıt Açıklaması:

Gölge oyunu karagöz, Türk halk tiyatrosunda da son derece önemli bir yere sahiptir. Oyununun kahramanları Karagöz ve Hacivat’ın kimliklerini araştırdığımızda çok yaygın anlatılan bir Bursa efsanesi ile karşılaşmaktayız. Sultan Orhan devrinde Ulucami’nin yapımında demirci ustası Kambur Bâli Çelebi ile duvarcı ustası Halil Hacı İvaz çalışmaktadır. Mukallit tipler olan ikilinin arasında geçen nükteli konuşmalar diğer işçilerin dikkatini toplayıp, işlerini aksatmalarına sebep olur. Cami inşaatı yavaş ilerler. Durumu öğrenen padişah hiddetlenip her ikisini de idam ettirir.

Yorumlar
  • 0 Yorum