Halk Hikayeleri Deneme Sınavı Sorusu #1402582
Dede Korkut'un, “Mecusiler hakîmi ve rahipleri olan bakşıların peygamberi” olarak gösterildiği eser aşağıdakilerden hangisidir?
Dede Korkut'un, “Mecusiler hakîmi ve rahipleri olan bakşıların peygamberi” olarak gösterildiği eser aşağıdakilerden hangisidir?
Şecerei Terâkime |
Şerefnâme |
Tevârihi cedîdi mir’ati cihan |
Târihi Dost Sultan |
Târihi âli Selçuk |
Dede Korkut hikâyeleri ile ilgili olarak çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışma ların büyük çoğunluğu metin merkezlidir. Bazı araştırmalarda ise tarih araştırma sı yöntemi uygulanarak hikâyelerin tarihle olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Ünite nin bu kısmında ilgili eserler kısaca tanıtıldıktan sonra Dede Korkut hikâyeleri ile ilişkileri üzerinde durulacaktır.
Câmiü’ttevârih: İlhanlı veziri Reşidüddin’in bir heyetle birlikte yazdığı dünya tarihi kitabının Târihi Oğuz u Türkân u hikâyeti cihangiri u adını taşıyan bölü münde dört Oğuz hükümdarının çağdaşı olarak Korkut Ata’dan söz edilir.
Dürerü’tticân: Mısırlı tarihçi Ebû Bekr b. Abdullah b. Aybek edDevâdârî, Dede Korkut hikâyeleri ile ilgili bir Oğuznâme ve Tepegöz hikâyesinden söz etmektedir.
Selçuknâme: Yazıcıoğlu tarafından yazılan Selçuknâme adlı eserde 65 satırlık bir Oğuznâme bulunmaktadır. XV. yüzyılda Yıldırım Bayezid’in oğlu Emir Sü leyman döneminde yazıldığı anlaşılan eserde Oğuz beyleri ve hikâyelerdeki bazı olaylardan söz edilmektedir.
Hâzihi errisâleti min kelimâti Oğuznâme elmeşhur biAtalar sözi: Berlin Dev let Kütüphanesi’nde bulunan yazmada Dede Korkut hikâyeleri (Dede Korkut, Sa lur Kazan, Okçu Kazan, Oğuz Ata)ndeki bazı kahramanların adları geçmektedir. Eser, XV. yüzyılda Emir Süleyman döneminde yazılmıştır.
Târihi âli Selçuk: Yazıcıoğlu Ali tarafından XV. yüzyılın ilk yarısında II. Mu rad adına yazılan eserde Dede Korkut hikâyelerinin girişinde rastladığımız “...ve hem peygamber aleyhi’sselâm zamanına yakın Bayat boyundan Korkıt Ata koptı” cümlesinin benzerleriyle karşılaşıyoruz.
Câmi Cemâyin: Tebrizli Hasan b. Mahmud Bayatî’nin hac yolculuğu sırasında tanıştığı Cem Sultan’ın isteği üzerine yazdığı eserde Dede Korkut’un adı geçmektedir. Nesâimü’lmahabbe: “Ali Şir Nevâî’nin Câmî’nin Nefahatü’lüns’den çevirme ve tamamlama yolu ile yazdığı” eserinde Dede Korkut’un Oğuzlar arasındaki ünün
den, kehanetlerinden ve veciz sözlerinden söz edilir.
Tevârihi cedîdi mir’ati cihan: Bayburtlu Osman tarafından III. Murad döne
minde yazılmıştır. Eserin “Bayundur Han” bölümünde hikâyelerdeki bazı şahısla rın adları geçmektedir.
Şerefnâme: Şeref Han’ın 1597 yılında tamamladığı eserinin Farsça girişinde Dede Korkut hikâyelerinde adı geçen Bügdüz Emen’in Hazreti Peygamber’e elçi gönderilmesi anlatılmaktadır.
Edirneli Ruhi: Dede Korkut hikâyelerinin girişinde rastladığımız Kayı boyu ile ilgili cümlelerin benzerlerini Ruhi’nin eserinde de görmekteyiz: “Korkut Atadan nakl iderler ki dimiş imiş ki hanlık Oğuz han vasiyeti mucibince âhır Kayı Han ev ladına düşse gerekdür. Ta kıyâmete denlü ol nesilden olmasa gerekdür.”
Müneccimbaşı’da Arapça tarihinde yukarıdaki bilgileri tekrarlamıştır.
Şecerei Terâkime: Ebulgazi Bahadır Han tarafından 16591660 yıllarında yazı lan eserde Dede Korkut, Salur Kazan, Eyrek ve Seyrek’den söz edilmektedir.
Târihi Dost Sultan: Bu eserde Dede Korkut, “Mecusiler hakîmi ve rahipleri olan bakşıların peygamberi” olarak gösterilmiştir.
Yorumlar
- 0 Yorum