Halk Masalları Deneme Sınavı Sorusu #1057805

Aşağıdakilerden hangisi, Avrupa folklor tarihinde Mitolojik Kuramı karşılaştırmalı dilbilim çalışmalarıyla geliştirmiş, bu ülküyle masal araştırmalarını sistemleştirmiş olan araştırmacılardandır?


Jacob Grimm

Sigmund Freud

Wilhelm Wundt

Carl G. Jung

Erich Fromm


Yanıt Açıklaması:

Avrupa folklor tarihinde Hint Avrupa ile ilişki kurup Ari ırkın saf ve arı hikâyelerine ulaşma fikri tetikleyici olmuştur. Bu nedenle de masal ve mitlerin kaynağını, karşılaştırmalı yöntemlerle en eski olduğu düşünülen mitlerde arama yoluna gidilmiştir. Bu kuram, Grimm Kardeşler olarak bilinen Wilhelm ve Jacob Grimm tarafından karşılaştırmalı dilbilim çalışmalarıyla geliştirilmiş bir bakış açısıdır.

Folklor kuramları arasında en çok bilinen kuramlardan biri olan Psikanalitik Kuramın önemli temsilcileri arasında Sigmund Freud, Wilhelm Wundt ve Carl G. Jung yer alır. Psikolojik yöntemin en önemli temsilcisi olan Sigmund Freud, bilinçaltının nasıl çalıştığını açıklamak için mit, masal, tabu, fıkra ve batıl inançlara yönelmiş ve Rüyaların Yorumları (Interpratations of Dreams, 1900) adlı eserinde bilinçaltı ve işleyiş yöntemini açıklamıştır. Erich Fromm da peri masalları üzerine psikanalitik kuramı uygulayan isimlerden biridir. Erich Fromm peri masallarını, mitleri ve rüyaları psikanalitik açıdan yorumlayan The Forgotten Language (Unutulmuş Dil) adlı öncü kitabını yazmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum