Halkla İlişkiler Araştırmaları Deneme Sınavı Sorusu #922611

Nitel araştırmalarla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Araştırmacılar veriyi katılımcı duyarlılığı ile doğal ortamda toplar ve toplanan veriyi model veya temalar kurmak için tümevarımsal olarak analiz ederler.

Araştırma probleminin keşfedilmesi gerektiğinde, detaylı bir kavrayışa ihtiyaç duyulduğunda ve araştırmacıların katılımcıların bağlamını ve ortamını anlamak istediği zaman, araştırma problemlerinde nitel yaklaşımın kullanılması uygun olur.

Nitel araştırmalarda veri toplama ve analiz etme zaman alır ve nicel araştırmalara göre daha uzun raporlarla sonuçlanır.

Nitel araştırmalarla elde edilen bulgular ile genellemelere ulaşılır.

Nitel bir araştırmada tasarım süreci ile araştırma süreci eş zamanlı olarak ilerleyerek bilimsel araştırma sürecini takip eder.


Yanıt Açıklaması:

Nitel araştırmada, araştırmacılar veriyi katılımcı duyarlılığı ile doğal ortamda toplar ve toplanan veriyi model veya temalar kurmak için tümevarımsal olarak analiz ederler. Araştırma probleminin keşfedilmesi gerektiğinde, detaylı bir kavrayışa ihtiyaç duyulduğunda ve araştırmacıların katılımcıların bağlamını ve ortamını anlamak istediği zaman, araştırma problemlerinde nitel yaklaşımın kullanılması uygun olur. Nitel araştırmalarda veri toplama ve analiz etme zaman alır ve nicel araştırmalara göre daha uzun raporlarla sonuçlanır. Nitel bir araştırmada tasarım süreci ile araştırma süreci eş zamanlı olarak ilerleyerek bilimsel araştırma sürecini takip eder. Bu süreç nitel araştırmanın temelini oluşturan geniş varsayımlarla ve araştırma konusunun yorumlayıcı/ kuramsal bir çerçevesi ile başlar. Bir araştırma problem veya konu ile ilgili durum vurgulandıktan sonra, araştırmacı birkaç açık uçlu araştırma sorusu sorar, bu sorulara cevap vermek için çoklu veri toplar, bilgileri kodlar verileri temalar, kategoriler ve daha büyük boyutlar hâlinde gruplayarak yorumlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum