Halkla İlişkiler Araştırmaları Deneme Sınavı Sorusu #923274

Bilginin niteliği açısından sınıflandırılmasında "var olan alanlar ve onların birbiriyle olan ilişkilerini araştıran" bilgi türü aşağıdakilerden hangisidir?


Bilimsel bilgi

Felsefi bilgi

Sanatın sağladığı bilgi

Din bilgisi

Doğal bilgi


Yanıt Açıklaması:

Konuya bilginin niteliği açısından yaklaşan Mengüşoğlu (1988, s.74-91) ise bilgiyi beş tür olarak sınıflandırmaktadır.

  1. Hayat bilgisi/doğal bilgi: Bu bilgi insan hayatının bir ürünüdür. İnsanın yaşamı boyunca edindiği deneyimler, çevresi ve diğer insanlarla olan etkileşimi sonunda kazandığı somut bilgidir.
  2. Felsefi bilgi: Var olan alanlar ve onların birbiriyle olan ilişkilerini araştırır. Bilimsel bilgi çeşitli alanlara ayırarak var olanı incelerken, felsefi bilgi var olanı bir “varlık bütünü” içinde araştırır. Felsefi bilgi aynı zamanda her şeyin anlamını ve kaynağını sorgular.
  3. Sanatın sağladığı bilgi: Süjenin gerçekleştirdiği, belli bir yönteme dayanarak değil, yaratıcı aktlar aracılığıyla elde edilen bilgidir. Bu özelliği ile bilimsel ve felsefi bilgiden ayrılır.
  4. Din bilgisi: Belli dogmalara dayanan, değişmeyen dogmalarla insan, hayat, yaratılış ve dünya hakkındaki tüm sorulara yanıt vermeye çalışan ve inanma esasına dayalı bir bilgi türüdür.
  5. Bilimsel bilgi: Belli yöntemlere ve araştırmalara dayanarak üretilen ve sistematik olarak ilerleyen bilgidir. Bilimsel bilgi doğal hayat bilgisinin sadece doğrudan bir uzantısı değil, aynı zamanda bu bilginin temellendirilmesidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum