Halkla İlişkiler Kampanya Analizi Deneme Sınavı Sorusu #1169464

I. Birincil veriler ise halkla ilişkiler araştırmalarında biçimsel olmayan araştırma yöntemleri olarak tanımlanmaktadır.

II. Birincil veriler daha kolay ulaşılabilir ve daha az maliyetli olması nedeniyle tercih edilir.

III. Birincil veriler; daha önce çeşitli araştırma şirketleri tarafından yayınlanmış ya da medyada sunulmuş araştırmalar, çeşitli web sitelerinde paylaşılmış araştırma raporları ya da çeşitli halkla ilişkiler derneklerinin yayınlamış olduğu araştırma sonuçlarından elde edilir.

IV. Birincil veriler; gözlemler, odak grup görüşmeler, anketler, bilirkişi ve kanaat önderleri, gelen telefon, e-posta ve web sitelerinin analizi, medya içerik analizi, deneyler ve davranışsal verilerden elde edilir.

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri araştırma sürecinde birincil el veriler ile ilişkilidir?


I ve IV

I, II, III, IV

I, II, IV

I ve III

Yalnız I


Yanıt Açıklaması:

Araştırmanın ilk aşamasını veri toplama kısmı oluşturmaktadır. Veri kaynakları temel olarak birincil ve ikincil kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Araştırmacı, birincil verileri ve ikincil verileri ya da ikisini birden toplayabilir. İkincil veriler daha kolay ulaşılabilir ve daha az maliyetli olması nedeniyle tercih edilir. Birincil veriler ise daha maliyetli olmasına rağmen daha güvenilirdir.

Birincil veriler ise halkla ilişkiler araştırmalarında biçimsel olmayan araştırma yöntemleri olarak tanımlanmaktadır. Birincil verileri toplamanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Bunlar; gözlemler, odak grup görüşmeler, anketler, bilirkişi ve kanaat önderleri, gelen telefon, e-posta ve web sitelerinin analizi, medya içerik analizi, deneyler ve davranışsal verilerdir.

Cevaplarda I ve IV maddede yer alan ifadeler birincil veriler ile ilişkili, diğer içerikler ise ikincil veriler ile ilişkilidir. Bu nedenle cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum