Halkla İlişkiler Yazarlığı Deneme Sınavı Sorusu #980618
Basın bültenleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Rakamlar birden dokuza kadar rakamla ifade edilmelidir. |
Bültenin belirtilen tarih ve saatten önce basılması gerekir. |
Kısaltmalarda noktalar kullanılmalıdır. |
Olumsuzluk içeren başlıklar daha çok etki yaratır. |
Yazılan her bültende tarih mutlaka yazılmalıdır. |
Basın bülteni hazırlarken çok katı kurallar olmamakla birlikte biçim, üslup ve içerik açısından bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Büyük Harf Kullanımı; Kurum, ürün, kişi isimleri tamamen büyük harflerle yazılmamalı. Büyük harfler, coğrafik bir bölge veya özel isimlerin ilk harflerinde kullanılabilir. Özel durumlar, amblem ve logolar bunların dışında tutulabilir. Yönetici, satış müdürü, gibi iş statülerini gösteren sıfatlarda küçük harfler kullanılmasına karşın; Cumhurbaşkanı, Profesör, Başkan gibi ünvanlarda büyük harf kullanılabilir.
Alt Çizgiler; Medya metninde italik dizilsin anlamına gelen alt çizgilere yer verilmemelidir. Haber metninde vurgulanacak yerlerin belirtilmesi halkla ilişkiler yazarının değil editörün inisiyatifindedir.
Kısaltmalar; Kısaltmalarda, göze güzel görünmemesi ve gereksiz yer kaplaması nedeniyle “P.T.T.”, “U.S.A.” gibi noktalar kullanmaktan kaçınılmalı. Bunun yerine, “TRT”, “PTT”, “USA” şeklinde yazmak daha uygun. Aynı zamanda meslek dili ve isimlerin baş harflerini kullanmaktan kaçının. Siz bu teknik terimlerin ve baş harflerin ne anlama geldiğini
anlayabilirsiniz. Ancak hem gazeteci hem de okuyucu büyük olasılıkla bunun anlamı konusunda zaman zaman yanılabilirler.
Rakamlar; Rakamlar genel imla kurallarının gerektirdiği gibi birden dokuza kadar yazıyla (özel günler, tarih, fiyat, ölçü veya adres numaraları bunların dışında tutulmalı) ifade edilmeli. 10’dan
daha büyük rakamlar kullanılmak istendiğinde ise rakam kullanılmalı. Eğer büyük rakamların yanına parantez içerisine yazıyla da belirtilirse olası bir yanlışlığın önüne geçilmiş olur.Tarih; Yazılan her bültende mutlaka tarih atılmalıdır. Eğer metnin içerisinde bir zaman açıklanmak durumundaysa (bugün, haftaya vb) açık tarih parantez içerisinde belirtilmelidir (12 Nisan 2013 gibi).
Devam; Bülten birden fazla sayfa içeriyorsa, sayfanın sağ alt köşesine “Devam Ediyor”, “Devamı Öteki Sayfada” gibi ifadeler yer almalıdır. Devam eden sayfada ise sayfa numarası ve bültenin başlığı yeniden belirtilmelidir. Bülten bittiğinde ise, “ ********* ”, “Son” gibi ifadelere yer verilmelidir.
Yorumlar
- 0 Yorum