Halkla İlişkiler Yazarlığı Deneme Sınavı Sorusu #984714

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel medya ile sosyal medya arasındaki farklardan biri değildir?


Geleneksel medya, herkesin genel bir kitleye erişebilmesini sağlarken sosyal medya belli ve özel bir kitleye erişebilmesini sağlar. 

Geleneksel medya yayına hazırlandığı andan itibaren değiştirilemezken sosyal medya yeniden düzenlenebilir. 

Geleneksel medya için üretim eğitim almış, uzmanlaşmış kişilerle gerçekleşir. Sosyal medyada ise herkes üretimde bulunabilir. 

Geleneksel medyada bilginin yayılması için bazı kaynaklara ihtiyaç duyulur. Sosyal medyada ise bilginin yayınlanması için erişim herkese açıktır ve masrafsızdır. 

Geleneksel medyada gerçekleştirilen iletişimin zaman farkı sosyal medyaya göre daha uzundur. 


Yanıt Açıklaması:

Sosyal medya, gazete, dergi, televizyon gibi geleneksel medyadan farklılıklar gösterir. Geleneksel medya ile bilgiyi yayabilmek için bazı kaynaklara ihtiyaç duyulur. Sosyal medyada ise bilginin yayınlanması ve erişilmesi için erişim herkese açıktır, masrafsızdır. Bir matba kurmaya veya radyo istasyonuna veya stüdyolarına ihtiyaç yoktur.
Geleneksel ve sosyal medyanın taşıdığı ortak özellik ikisinin de küçük veya büyük kitlelere ulaşmasıdır. Sosyal medyanın bu özellikler çerçevesinde geleneksel medyadan farkını ise şöyle ifade etmek mümkündür (Aktaran; Vural, Bat, 2010: 3352):
Erişim: Hem geleneksel medya hem de sosyal medya teknolojileri herkesin genel bir kitleye erişebilmesine olanak tanır.
Erişilebilirlik: Geleneksel medya için üretimi genellikle özel şirketler ve devletler gerçekleştirmektedirler. Sosyal medya araçları genel olarak birçok kişi tarafından az veya sıfır maliyetle kullanılabilir.
Kullanılırlık: Geleneksel medya için üretim, çoğunlukla eğitim almış uzmanlaşmış kişilerle gerçekleşmektedir. Sosyal medyanın büyük bir çoğunluğu içinse bu geçerli değildir, yani herkes üretimde bulunabilir.
Yenilik: Geleneksel medya ile gerçekleştirilen iletişimde meydana gelen zaman farkı (günler, haftalar, hatta aylar) anında etki ve tepkisi olan sosyal medya ile kıyaslandığında uzun olabilmektedir. Geleneksel medya da sosyal medya araçlarına adapte olmaktadır.
Kalıcılık: Geleneksel medya yayına hazırlandığı andan itibaren değiştirilemez (bir dergi makalesi basıldıktan ve dağıtıldıktan sonra aynı makale üzerinde değişiklik yapılamaz); oysa sosyal medya yorumlar veya yeniden düzenlemeyle anında değiştirilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum