Harekat Performans Deneme Sınavı Sorusu #1013063

Yetkilendirilmiş ağırlık limitleriyle ilgili olarak seçeneklerden hangisi söylenemez? 


Hava aracı ağırlık ve denge el kitabında belirtilmiş  yasal olarak kullanabilecek maksimum brüt ağırlık ve bileşenlerini ifade eder

Yetkilendirilmiş ağırlık limitleri uçak işleticisi tarafından seçilir ve bu nedenle satın
alınmış ağırlıklar olarak da adlandırılırlar. 

Yetkilendirilmiş ağırlık limitleri  yapısal tasarım ağırlığına eşit ya da daha düşük olarak seçilir. 

Yetkilendirilmiş ağırlık limitleri taşınacak yolcu, bagaj, kargo ve yakıta ilişkin ağırlık ve boyutlara ilişkin kısıtlamaları içerir.

Yetkilendirilmiş ağırlıklar için maksimum taksi ağırlığı ifadesi de kullanılır.


Yanıt Açıklaması:

Yetkilendirilmiş veya sertifikalandırılmış ağırlık limitleri, hava aracı işleticisinin uçuşa elverişlilik sertifikası (CoA); hava aracı uçuş el kitabı (AFM) ve hava aracı ağırlık ve denge el kitabında (AWBM) belirtilmiş limitler çerçevesinde yasal olarak kullanabileceği maksimum brüt ağırlık ve bileşenlerini ifade eder.
Yetkilendirilmiş ağırlık limitleri uçak işleticisi tarafından seçilir ve bu nedenle satın
alınmış ağırlıklar olarak da adlandırılırlar (Ackert, 2013). Bu ağırlık limitleri yapısal tasarım ağırlığına eşit ya da daha düşük olarak seçilir. İşleticinin yapısal tasarım ağırlığından daha düşük bir limit seçmesinin temel nedeni uçağın maksimum ağırlığına göre belirlenen iniş, kalkış veya seyrüsefer ücretlerini düşürmektir. Yetkilendirilmiş maksimum ağırlıklar yapısal ağırlıklardan daha düşük değerlerde seçilirse isimlerinde “tasarım” sözcüğü kullanılmaz. Bunun yerine, ilgili yetkilendirilmiş ağırlıklar için maksimum taksi ağırlığı (MTW); maksimum kalkış ağırlığı (MTOW); maksimum iniş ağırlığı (MLW); veya maksimum sıfır yakıt ağırlığı (MZFW) gibi ifadeler kullanılır.

D seçeneği Kapasite ve Yüklemeye Bağlı Ağırlık Limitleri ile ilgilidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum