Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1269426

Hava Hukuku Uzmanları Uluslararası Teknik Komitesi ile ilgili aşağıdaki önermelerden hangisi yanlıştır?


Komite yalnızca  Rusya, Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen uzman hukukçulardan oluşmaktaydı.

1925 yılında Fransa’nın girişimi ile Paris’te yapılan ilk Uluslararası Özel Hava Hukuku Konferansı sırasında Hava Hukuku Uzmanları Uluslararası Teknik Komitesi-CITEJA oluşturulmuştur.

CITEJA devamlı ve ciddi çalışmalarıyla hava özel hukukuna dair önemli konvansiyonların yapılmasını sağlamış ve uluslararası hava özel hukukunun gelişmesine büyük katkıları olmuştur.

Şikago Sözleşmesi ile kurulan Geçici Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı, 23 Ekim 1946 tarihinde kamu ve özel hukuk konularına ait konvansiyon projelerini hazırlamakla görevli bir Hukuk Komitesi oluşturmaya karar vermiştir.

CITEJA’nın hava taşıyıcısının sorumluluğu, hava aracı gibi çeşitli konuları incelemek üzere dört komisyonu ve bir de idari işlerini yapan Genel Sekreteri vardı.


Yanıt Açıklaması:

1925 yılında Fransa’nın girişimi ile Paris’te yapılan ilk Uluslararası Özel Hava Hukuku Konferansı sırasında Hava Hukuku Uzmanları Uluslararası Teknik Komitesi-CITEJA oluşturulmuştur. CITEJA özel hava hukuku konuları ile ilgilenmiştir. CITEJA, devletler tarafından gönderilen uzman hukukçulardan oluşuyordu. Devletlerin göndereceği uzman sayısında bir sınırlama yapılmamakla beraber her devletin komitede ancak bir oy hakkı vardı. Komite her yılın başında başkanını seçerdi. CITEJA’nın hava taşıyıcısının sorumluluğu, hava aracı gibi çeşitli konuları incelemek üzere dört komisyonu ve bir de idari işlerini yapan Genel Sekreteri vardı.
Bütün konular CITEJA’ da iki aşamalı bir incelemeye tabi tutuluyordu: Önce ilgili komisyon konuyu çalışarak bir tasarı taslağı hazırlıyordu, sonra Komite konuyu görüşerek ve tartışarak tasarıya son şeklini veriyordu. Tasarı halindeki konvansiyon tamamlandıktan sonra Diplomatik Konferans’a gönderiliyordu ve metnin onaylanmasını takiben Komite tarafından devletlere imzaya açılıyordu.
Komite bütün devletlerin katılımına açıktı. Komitede 1938 yılında hemen hemen bütün Avrupa Devletleri, Rusya, Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Amerika Devletleri’nden gelen uzman hukukçular bulunuyordu.

Yorumlar
  • 0 Yorum