Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1392226

Akit devletlerden her biri ülkesi dahilindeki bir noktadan ülkesi dâhilinde diğer bir noktaya ücret veya kira karşılığında yolcu, yük veya posta taşımak iznini diğer devletlerin hava araçlarına vermemek hakkına ne ad verilir?


Uluslararası hava seyrüsefer serbestisi

Serbest rekabet

Hava trafik hakkı

Kabotaj hakkı

Egemenlik ilkesi


Yanıt Açıklaması:

Şikago Konvansiyonu 7. maddesine göre, akit (taraf) devletlerden her biri ülkesi dahilindeki bir noktadan ülkesi dâhilinde diğer bir noktaya ücret veya kira karşılığında yolcu, yük veya posta taşımak iznini diğer devletlerin hava araçlarına vermemek hakkına sahiptir. Buna göre devletler ülkesi içinde bir yerden diğer bir yere hava yoluyla yolcu, yük ve posta taşımayı kendi sicillerinde kayıtlı hava araçlarına verebilirler.

Akit bir devlet tarafından kabotaj yasağı konmadığı sürece kabotaj seferleri de serbesttir. Ancak tarifeli seferler izne tabi olduklarından bunların kabotaj seferleri yapabilmeleri ancak bu izni almalarıyla mümkündür. Tarifesiz seferlerde ise her üye devlet gerekli gördüğü düzen, şart ve sınırlamaları koymak suretiyle kabotaj seferlerini izne tabi tutabilir. Türkiye de 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu 31. maddesine göre; Türkiye Cumhuriyeti ülkesi içinde, iki nokta arasında hava yolu ile ticari amaçla yolcu, posta ve yük taşımaları Türk hava araçları ile yapılır. Böylece Türkiye’de ülke içinde iki nokta arasında hava yolu ile ticari amaçla yolcu, yük ve posta taşıma izni diğer devletlerin hava araçlarına verilmemiştir

Yorumlar
  • 0 Yorum