Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1406085

Aşağıdaki durumlardan hangisinde taşıyıcının sınırlı sorumluluğu kesindir?


Yolcu taşımacılığında taşıma belgelerinin düzenlenmemesi

Bagaj kuponlarının gerekli kayıtları içermemesi

Yolcu taşımacılığında taşıyıcı ve adamlarının ağır kusuru

Yük taşımacılığında taşınan yükün hasara uğraması

Bagaj taşınması esnasında taşıyıcı ve adamlarının kasıtlı fiilleri


Yanıt Açıklaması:

Taşıyıcının bazı hâllerde sınırsız sorumluluğu söz konusu olacaktır. Bu halleri taşıma belgelerinin düzenlenmemesi  veya gerekli kayıtları içermemesi, taşıyıcının ya da adamlarının kastı veya ağır kusuru olarak sıralayabiliriz.

Taşıma belgeleri yolcu bileti, bagaj kuponu ve hava yük senedidir. Bu belgelerin hiç düzenlenmemiş olması veya gerekli kayıtları içermemesi halinde taşıyıcı, sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlandıran hükümlerden yararlanamaz. Varşova Konvansiyonuna göre taşıma belgelerinin Konvansiyona tabi ve sorumluluğun da bu hükümlere göre sınırlı sorumluluk olduğuna dair bir kaydın taşıma belgelerinde yer almaması halinde taşıyıcı, sorumluluğu ortadan kaldıran veya miktarla sınırlandıran hükümlerden yararlanamaz.

TSHK’na göre taşıma belgelerinde bulunması gerekli kayıtlardan herhangi birinin noksan olması taşıyıcının sınırsız sorumluluğuna yol açar.

Zararın, taşıyıcının veya adamlarının zarar vermek kasdıyla veya zararın doğması ihtimali olduğunu bilerek dikkatsizce yaptıkları bir hareket veya ağır ihmal sonucunda meydana geldiği ispat edildiği takdirde taşıyıcı sınırlı sorumluluktan yararlanamaz (VK m.25).

1975 tarihli 4 numaralı Montreal Protokolü ile Konvansiyonun 25. maddesi yeniden düzenlenmiştir. Buna göre, yalnızca yolcu ve bagaj taşımaları bakımından zararın, taşıyıcının veya adamlarının zarar vermek kasdıyla veya zararın meydana gelmesi ihtimalini bilerek pervsızca yaptıkları davranışlardan ileri gelmiş hâlinde, taşıyıcı veya adamları Konvansiyondaki miktar sınırlamalarından yararlanamazlar. Yük taşımacılığında ise taşıyıcının yükün kayıp veya hasara uğraması halinde meydana gelen zararlardan sorumluluğu, her durumda miktarla sınırlı sorumluluk olarak belirlenmiştir. Yükün kayıp veya hasara uğraması halinde zarar, taşıyıcının veya adamlarının kasıtlı davranışları dolayısıyla meydana gelse dahi, bu durum artık taşıyıcının konvansiyon hükümlerinde öngörülen miktar sınırlamalarından yararlanmasına engel değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum