Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1271130

Taşıyıcının kazadan dolayı yolcunun uğradığı zararlardan  sorumluluğunun sona erdiği an aşağıdakilerden hangisidir?


Yolcunun havaalanında biletini taşıyıcıya ibraz ederek uçuş kartını alması

Yolcunun bagajlarını teslim etmesi

Yolcunun fiilen uçağa binmesi

Uçağın varış havaalanına inmesi

Yolcunun uçaktan çıkması


Yanıt Açıklaması:

Taşıyıcının sorumlu olması için zararın doğmasına neden olan kaza hava aracında, hava aracına biniş ya da hava aracından iniş işlemleri sırasında meydana gelmiş olmalıdır. Yolcu taşıma sözleşmesinin yapılması amacıyla hava aracına alındığı andan sözleşmenin ifasından sonra uçaktan çıktığı ana kadar uçakta sayılır. Örneğin yolcu uçakta bulunduğu sırada aprondaki başka bir uçakta meydana gelen patlamadan dolayı yaralanacak olursa taşıyıcı bundan dolayı sorumludur.
Biniş işlemleri konvansiyonda tanımlanmamıştır, doktrin ve mahkeme kararları ile belirlenmeye çalışılmaktadır. Biniş işlemleri, yolcunun uçağa binmek üzere taşıyıcının kontrolü altına girmesiyle başlayan ve taşıma sözleşmesinin ifasına uygun olarak uçağa kabul edilmesine kadar devam eden işlemlerdir. Örneğin, yolcunun havaalanında biletini
taşıyıcıya ibraz ederek uçuş kartını alması, bagajlarını teslim etmesi, pasaport ve gümrük kontrolüne girmesi, güvenlik yoklamasından geçmesi ve nihayet fiilen uçağa binmesi gibi hareketler biniş süreci içinde yer alan faaliyetlerdir. Biniş faaliyeti oluşturan hareketlerin taşıyıcının talimat ve kontrolü altında yapılması gerekmektedir. Yolcunun ne zaman taşıyıcının kontrolü altına girdiği her olayın özelliğine göre belirlenecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum