Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1258866

Aşağıdakilerden hangisi Roma sözleşmesinde yer alan ret sebeplerinden değildir?


 Tazminat kararının gıyapta verilmiş olması ve davalının cevap hakkını davadan zamanında haberdar olamadığı için kullanamaması.

Davalının kendisini savunması için yeterli ve âdil bir fırsata sahip olamaması.

Tenfiz talebinde bulunulan devlet mahkemelerinden veya hakem heyetinden daha önceden verilmiş konusu ve tarafları aynı olan kesinleşmiş bir kararın söz konusu olması.

 Tenfiz talebinde bulunulan devlet mahkemeleri önünde kararın taraflarca hile yapılarak alındığının ispat edilmesi.

 Tenfiz talebinde bulunan kişinin hukuki yararının olması 


Yanıt Açıklaması:

Tenfizin üye ülke mahkemelerince hangi hâllerde reddedileceği Roma Sözleşmesi’nin 20/(5) ve 9 hükümlerinde yer almaktadır. Bu hükümlere göre red sebepleri aşağıda yer almaktadır.- Tazminat kararının gıyapta verilmiş olması ve davalının cevap hakkını davadan zamanında haberdar olamadığı için kullanamaması.- Davalının kendisini savunması için yeterli ve âdil bir fırsata sahip olamaması.- Tenfiz talebinde bulunulan devlet mahkemelerinden veya hakem heyetinden daha önceden verilmiş konusu ve tarafları aynı olan kesinleşmiş bir kararın söz konusu olması.- Tenfiz talebinde bulunulan devlet mahkemeleri önünde kararın taraflarca hile yapılarak alındığının ispat edilmesi.- Tenfiz talebinde bulunan kişinin hukuki yararının olmaması - Tenfiz talebinde bulunulan devletin mahkemelerinin kararın bağlı olduğu Devletin kamu düzenini bozacak olmasını tespit etmesi.

Yorumlar
  • 0 Yorum