Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1258863

Aşağıdakilerden hangileri İşletenin Roma Sözleşmesi’ne göre sorumluluğunu tamamen ortadan kaldıran ya da hafifleten sebeplerdendir?

  1. Sözleşme’ye göre sorumlu olan işletenin, bizzat zarara uğrayanın veya tazminat talebinde bulunanların veya bunların adamlarının kusurunu ispat etmesi hâlinde sorumluluğu ortadan kaldırılabilir veya hafifletilebilir.
  2. zarara uğrayan, adamlarının görevlerinin dışında hareket ettiklerini ispat etmesi hâlinde sorumluluğun ortadan kalkması yahut hafiflemesi söz konusu olamayacaktır.
  3. Sözleşme hükümleri uyarınca sorumlu olan şahıs, zararın silahlı bir çatışma veya sivil ayaklanmanın doğrudan doğruya neticesini teşkil etmekte ise tazminatla sorumlu olmayacaktır.
  4. kamu otoritesinin tasarrufu ile hava aracını kullanmaktan mahrum edilmiş işleten, bu durumu ispatladığı takdirde sorumluluktan kurtulabilecektir.
  5. İkinci ve üçüncü durumlar ise, Roma Sözleşmesi’nin 8.maddesinde düzenlenmiştir


I,II,III,IV

I,II,IV,V

I,III,IV,V

I,II,III,V

II,III,IV,V


Yanıt Açıklaması:

Sözleşme’ye göre sorumlu olan işletenin, bizzat zarara uğrayanın veya tazminat talebinde bulunanların veya bunların adamlarının kusurunu ispat etmesi hâlinde sorumluluğu ortadan kaldırılabilir veya hafifletilebilir. Bununla birlikte,zarara uğrayan, adamlarının görevlerinin dışında hareket ettiklerini ispat etmesi hâlinde sorumluluğun ortadan kalkması yahut hafiflemesi söz konusu olamayacaktır. İkinci ve üçüncü durumlar ise, Roma Sözleşmesi’nin 5. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, Sözleşme hükümleri uyarınca sorumlu olan şahıs, zararın silahlı bir çatışma veya sivil
ayaklanmanın doğrudan doğruya neticesini teşkil etmekte ise tazminatla sorumlu olmayacaktır. Aynı şekilde, kamu otoritesinin tasarrufu ile hava aracını kullanmaktan mahrum edilmiş işleten, bu durumu ispatladığı takdirde sorumluluktan kurtulabilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum