Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1355557

I. Nükleer zararlar

II. Havada oluşan zarar

III. Yeryüzünde zarara uğrayan üçüncü kişinin işleten ile arasında bir akde dayandırabildiği zarar

Yukarıda sayılan zarar türlerinden hangisi veya hangileri 1952 Roma Sözleşmesi'nin kapsamı dışındadır?


Yalnız I

Yalnız III

I-II

II-III

I-II-III


Yanıt Açıklaması:

1952 Tarihli Roma Sözleşmesi’nin 23. maddesine göre Sözleşme, diğer bir a^kit devlete tescil edilmiş bir hava aracı tarafından başka bir a^kit devlette yeryüzünde bulunan 3. kişilere verilen zararları kapsamaktadır. Dolayısıyla, hava aracının tescil edildiği ülke ile zararın meydana geldiği ülke aynı ülke ise bu durumda Sözleşme uygulanmayacaktır. Yeryüzünde zarara uğrayan 3. kişinin bu zararı işleten ile arasındaki bir akde -iş akdi de dahil- dayanıyorsa bu Sözleşme’nin kapsamı dışında kalacaktır.

Roma Sözleşmesi’ne göre, havadaki çarpışma eğer yeryüzünde zarar meydana getirmemişse, havada oluşan zarar Sözleşme’nin kapsamı dışında olacaktır. Bunun sebebi de havadaki çarpışmalarda tarafların eşit pozisyonda olmalarıdır; dolayısıyla havadaki çarpışmalarda, kusur sorumluluğu ön plandadır.

1978 Montreal Protokolü’nün hazırlıkları sırasında “petrol platformları” ile ilgili bir düzenlemenin de Protokol’e konup konamayacağı hususu gündeme gelse de 1978 Konferansı nihai^ olarak “petrol platformları” ile ilgili teklifleri reddetmiştir.

Montreal Protokolünün XIV. maddesi açıkça nükleer zararları kapsam dışında bırakmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum