Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1355564

Suçun veya eylemin işlendiği hava aracı zanlı ha^len hava aracında iken bir ülkeye indiğinde hava aracında işlenen suçlar ve eylemler üzerinde yargılama yetkisine sahip ülke aşağıdakilerden hangisidir?


İşleticinin devleti olan ülke

İniş yapılan ülke

Her akit ülke

Kayıt devleti olan ülke

Zanlının vatandaşı olduğu ülke


Yanıt Açıklaması:

Protokolde Tokyo Sözleşmesi’nin kapsamı ile ilgili değişiklik yapılmaktadır. Sözleşmenin amaçları doğrultusunda

a) Bir hava aracı, yolcuların binişinden sonra tüm dışı kapılarını kapattığı andan, yolcularını indirmek için herhangi bir dış kapısını açtığı ana kadar uçuş ha^linde sayılır; zorunlu bir iniş durumunda ise yetkili makamlar tarafından hava aracının, kişilerin ve hava aracındaki malların sorumlulukları devralınıncaya dek uçuş devam ediyor kabul edilecektir.

b) Kayıt devleti ile işletici devletinin aynı olmaması durumunda, kayıt devleti terimi işleticinin devleti olarak kabul edilecektir.

Tokyo Sözleşmesi’nin kaza yetkisi ile ilgili maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Hava aracının tescil devleti hava aracında işlenen suçlar ve eylemler üzerinde yargılama yetkisine sahiptir. Bir devlet, hava aracında işlenen suçlar ve eylemler üzerinde yargılama yetkisine aşağıdaki durumlarda da sahiptir:

a) İniş yapılan ülke olarak, suçun veya eylemin işlendiği hava aracı ülkesinin topraklarına zanlı ha^len hava aracında iken indiğinde ve

b) İşleticinin devleti olarak, suçun veya eylemin işlendiği hava aracı mürettebatsız olarak asıl iş merkezi o ülkede olan bir kiracıya kiralanmışsa veya kiralayanın böyle bir asıl iş merkezi olmaması ve daimi^ ikametga^hının o ülkede olması durumunda.

Yorumlar
  • 0 Yorum