Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1405561

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğinde Hava Yolu Taşımacığı Sektöründe devlet yardımları Komisyon tarafından onaylandığında tabi olan koşullardan biri değildir?


Yardım yeniden yapılanma programının bir kısmını oluşturmalı ve sınırlı bir süre için yapılmalıdır

Yeniden yapılanma programı müstakil olmalı, yani programın süresi boyunca ya da gelecekte daha fazla yardım istenmemelidir

Finansal ve ticari canlılığın tekrar kazanılması için gerekliyse yeniden yapılanma programı kapasiteyi kesmelidir

Ticaret koşulları ortak çıkarlara zarar vermeyecek şekilde, belirli ekonomik bölgelerin gelişmesini
kolaylaştırmaya yönelik desteklerde bulunabilir

Hükûmet hava yolu şirketinin yönetiminde rol oynamamalıdır


Yanıt Açıklaması:

Devlet yardımı Komisyon tarafından onaylandığında şu koşullara tabi tutulmaktaydı:
• Yardım yeniden yapılanma programının bir kısmını oluşturmalı ve sınırlı bir süre için yapılmalıdır. Örneğin, finansal sağlık ve gelecekteki ticari canlılığını güvence etmede teşebbüsü yenilemek için yapılmalıdır
• Yeniden yapılanma programı müstakil olmalı, yani programın süresi boyunca ya da gelecekte daha fazla yardım istenmemelidir. Yardım bu yüzden bir kez, son kez prensibinde bir kerelik olmalıdır.

• Finansal ve ticari canlılığın tekrar kazanılması için gerekliyse yeniden yapılanma programı kapasiteyi kesmelidir.
• Program herhangi bir genişlemeyi öngörmemelidir örneğin, hava aracı sayısında ya da koltuk sayısında artışa sebep olmamalıdır.
• Hükûmet hava yolu şirketinin yönetiminde rol oynamamalıdır. Kılavuza ek olarak 659/1999 sayılı ve 22 Mart 1999 tarihli Konsey Tüzüğü de Antlaşmanın 88. maddesinin (eski 93.madde) uygulanmasında detaylı kuralları içermektedir.
Kılavuza ve Tüzüğe göre Komisyon, tek pazarın liberalleştirilmesini tamamlama görüşüyle, ilgili hava yolu şirketlerinin yeniden yapılanmasına yardım etmek üzere yetkilendirilmiştir. Yeniden yapılanma ihtiyacı olan hava yolu şirketlerinin çoğuna yardım edilmiş ve artık devlet yardımının gerekli olmadığı düşünülmeye başlanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum