Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1368201

Türk Sivil Havacılık Kanunu'na ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?  


TSHK düzenlemelerine göre, Türkiye’de hava araçları üçüncü kişilere karşı sorumluluk sigortaları ile yolcu, bagaj, yük ve posta sorumluluk sigortası zorunludur.

Hiçbir koşulda Ulaştırma Bakanlığı'nın uçuştan men etme hakkı yoktur. 

Türk hava sahasında uçuş yapacak Türk ve yabancı sivil hava araçları için; üçüncü şahıslara verilecek zararın teminatı olarak işleten tarafından mali mesuliyet sigortası yaptırılması zorunludur.

Uluslararası hatlarda işletilecek Türk sivil hava araçlarını gerektiğinde tabi olacakları ek sigorta veya teminat şartlarını saptamaya Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar uyarınca Ulaştırma Bakanlığı yetkilidir.

Yurt içi veya yurt dışı taşıma yapan taşıyıcıların yaptıracakları sigorta ve teminat şartları; uluslararası standartları göz önünde bulundurularak ve Ulaştırma Bakanlığının görüşü de alınarak Ticaret Bakanlığınca onaylanır.


Yanıt Açıklaması:

138. madde üçüncü şahıslara verilecek zarara karşı sigorta yükümlülüğünü düzenlemektedir. Türk hava sahasında uçuş yapacak Türk ve yabancı sivil hava araçları için; üçüncü şahıslara verilecek zararın teminatı olarak işleten tarafından mali mesuliyet sigortası yaptırılması zorunludur. Bu maddede belirtilen sigorta yükümlülüğü yerine getirilmeyen hava taşıt araçları Ulaştırma Bakanlığınca uçuştan men edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum