Hava Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1355559

Roma Sözleşmesi, Genel Riskler Sözleşmesi ve Hukuk Dışı Müdahaleye İlişkin Sözleşme çerçevesinde kabul edilen haksız fiil sorumluluğu aşağıdakilerden hangisidir?


Kusur sorumluluğu

Fedakarlığın denkleştirilmesi

Tehlike sorumluluğu

Kast sorumluluğu 

İhmal sorumluluğu


Yanıt Açıklaması:

Haksız fiil olarak değerlendirebilecek bir davranış gerçekleştiği zaman, davranışı gerçekleştirenin kusurlu olduğu kural olarak kabul edilir. Burada davranış icrai^ nitelikte olabileceği gibi ihmali^ nitelikte de olabilir.

Bununla birlikte, zarar ile davranışı yapanın tespiti ve arasındaki illiyet bağının kurulmasının ispatının yeterli olduğu kusursuz sorumluluk ha^lleri de mevcuttur. Burada davranışı sergileyenin kastı yahut ihmalinin olup olmadığı aranmamaktadır. Fiili işleyenin özen yükümlülüğünü yerine getirip getirmediği konusu önemli değildir. Roma Sözleşmesi’nde fiili işleyen kişiye böyle bir özen yükümlülüğünün getirilmemesinin sebebi, havacılık faaliyetinde bulunanların faaliyetlerinin çok ciddi bir risk taşımasıdır. Hatta öyle bazı olaylar olabilir ki, zararın önlenmesi için gerekli olan herhangi bir önlemin alınması mümkün olmayabilir. Bundan dolayı havacılık faaliyetinden kim en çok yararlanıyorsa o faaliyetinin riskini de 3. kişilere yansıtmadan o kişi üstlenmelidir. Bu nedenle Roma Sözleşmesi, Genel Riskler Sözleşmesi ve Hukuk Dışı Müdahaleye İlişkin Sözleşme tehlike sorumluluğu olarak kabul edilen kusursuz sorumluluk ilkesini benimsemiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum