Hava Trafik Kontrol Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1267975

Aletli meteorolojik şartlar altında uçuşun gerçekleştiği sırada ilgili ATC ünitesi ile iki yönlü radyo haberleşmesinin kesilmesi halinde uçağın pilotunun uygulaması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Aşağıdakilerden kurallardan hangisi doğru olarak verilmiştir?


Transpondere kod 7500 bağlayacaktır.

Kendisine ilgili ATC ünitesince tahsis edilmiş ve alındığı teyit edilmiş olan en son uçuş seviyesi veya irtifayı ve varsa verilmiş son hız tahdidini, pozisyon raporuvermesi gereken en yakın zorunlu rapor noktasını geçişinden 2 dakika sonrasına kadar muhafaza edecektir.

İnişini gerçekleştirmek isteyen pilot, ineceği meydana yaklaşma amacıyla hizmetveren, uçuş planında da belirtilen seyrüsefer yardımcısı üzerine gelecek ve coğrafi şartlara uygun olarak bekleyecek ya da alçalacaktır.

O seyrüsefer yardımcısı için belirlenmiş ilk yaklaşma usulünü tamamlayacaktır.

Eğer mümkünse tahmini iniş zamanından 10 dakika sonrasına kadar ya da verilen muhtemel yaklaşma zamanında inişini tamamlayacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Aletli meteorolojik şartlar altında uçuşun gerçekleştiği sırada ilgili ATC ünitesi ile iki yönlü radyo haberleşmesinin kesilmesi halinde uçağın pilotunun uygulaması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara göre pilot;

- Transpondere kod 7600 bağlayacaktır.

- Kendisine ilgili ATC ünitesince tahsis edilmiş ve alındığı teyit edilmiş olan en son uçuş seviyesi veya irtifayı ve varsa verilmiş son hız tahdidini, pozisyon raporuvermesi gereken en yakın zorunlu rapor noktasını geçişinden 7 dakika sonrasınakadar muhafaza edecektir. Daha sonra doldurulmuş olan uçuş planında belirtilen seviye ve hıza göre hareket ederek alçalacak, tırmanacak ya da seviyesini muhafaza edecektir.

- İnişini gerçekleştirmek isteyen pilot, ineceği meydana yaklaşma amacıyla hizmetveren, uçuş planında da belirtilen seyrüsefer yardımcısı üzerine gelecek ve coğrafi şartlara uygun olarak bekleyecek ya da alçalacaktır.

- S¸ayet ATC tarafından radyo kaybından önce muhtemel yaklaşma zamanı verilmemiş ve pilot tarafından alındığı teyit edilmemişse pilotun mevcut uçuş planındaki tahmini iniş zamanında veya buna mümkün olan yakın bir sürede alet yaklaşmasına başlayacak şekilde alçalmaya başlaması gerekir.

- O seyrüsefer yardımcısı için belirlenmiş normal aletli yaklaşma usulünü tamamlayacaktır.

- Eğer mümkünse tahmini iniş zamanından 30 dakika sonrasına kadar ya da verilen muhtemel yaklaşma zamanında (hangisi geç ise) inişini tamamlayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum