Havaalanı Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1202065

Bir uçağın emniyetli kalkışı için mümkünse ma^nialardan arındırılması, mümkün değilse ma^niaların işaretlenip ışıklandırılması gereken bölgeyi tanımlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?


Konik yüzey

Kalkış tırmanma yüzeyi

Geçiş yüzeyi

İç yatay yüzey

İç geçiş yüzeyi


Yanıt Açıklaması:
  • İç yatay yüzey ve Konik yüzey: Bu yüzeylerin amacı, genelde iniş için kullanılmayan bir pistin hizasındaki bulutun içinden geçerek alçaldıktan sonra yapılan “görerek turlu yaklaşma” için hava sahasının korunmasıdır.

  • Yaklaşma ve Geçiş yüzeyleri: Bu yüzeyler, bir uçağın iniş için gerçekleştirdiği yaklaşma manevrasının son aşamasındaki ma^nialardan arındırılması gereken hava sahası bölümünü tanımlamaktadır. Bunların eğimleri ve boyutları, havaalanı referans koduna ve piste uygulanan yaklaşma türüne göre değişmektedir.

  • Kalkış tırmanma yüzeyi: Bu yüzey, bir uçağın emniyetli kalkışı için mümkünse ma^nialardan arındırılması, mümkün değilse ma^niaların işaretlenip ışıklandırılması gereken bölgeyi tanımlamaktadır. Bu yüzeyin boyutları ve eğimleri havaalanı referans koduna bağlı olarak değişmektedir.

  • İç yaklaşma, İç geçiş ve Zorunlu olarak vazgeçilen iniş yüzeyi: Hep birlikte bu yüzeyler, bir hassas yaklaşma pistinin yakın çevresindeki ma^niadan arındırılmış bölge olarak bilinen hava sahasını tanımlamaktadır.

Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum