Havaalanı Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1347203

Aşğıdakilerden hangisi açık apron/taşıma konseptine sahip terminallerin avantajlarındından biridir?


Yolcuların hem gelişte, hem de gidişte taşınmak durumunda kalmaları yolcu açısından memnuniyetsizlik yaratabilir. 

Açık park konsepti, hava tarafındaki araç trafiğini artırarak emniyet açısından risk yaratabilir.

Havaalanı faaliyetlerini kara tarafında da hava tarafında da aksatmadan terminali genişletme amacıyla aşamalı inşaat çalışmaları yapılabilir.

Körük gibi kapalı bir ortamda yolcular uçağa alınmadıklarından apronla doğrudan temas ederler ve güvenlik açısından ekstra kontrollere gereksinim duyulur.

Terminal yapım maliyetleri nispeten düşük olsa da insan gücünün yoğun kullanımı, ekstra araç tahsisi gibi nedenlerden dolayı iş gücü maliyeti fazladır.


Yanıt Açıklaması:

Açık apron ya da taşıma konseptinin avantajlarını şu şekilde sayabiliriz:
• Bu tip tasarımda terminalin büyüme olanakları geniştir. Havaalanı faaliyetlerini kara tarafında da hava tarafında da aksatmadan terminali genişletme amacıyla aşamalı inşaat çalışmaları yapılabilir.
• Uçaklar piste yakın park ettiklerinden taksi ve pist başına erişim süreleri çok daha kısadır. Böylece terminale yakın park edildiğinde daha çok sıra beklemesi gereken havaaraçlarının hava tarafındaki gecikmeleri azaltılır, terminal önündeki sıkışıklık en aza indirilir. Alan genişlediğinden uçakların manevra kabiliyeti de artırılarak emniyet açısından da risk azaltılmış olur.
• Yukarıda sıraladığımız bu faktörler nedeniyle aynı zamanda terminalin yapım ve işletim maliyeti daha az olmaktadır.

C seçeneği dışındaki tüm seçenekler açık apron konsetine sahip terminallerin dezavantajlarındandır.Doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum