Havaalanı Sistemi Deneme Sınavı Sorusu #1275720

RFF hizmetleri kapasitesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


RFF hizmetleri kapasitesi her havaalanında aynı olmak zorundadır.

ICAO’ ya göre RFF havaalanı kategorisi temel olarak, havaalanını kullanacak en büyük uçağın boyutları ile ilgilidir.

RFF havaalanı kategorisi belirlerken göz önüne alınan diğer bir kriter, havaalanı yolcu kapasitesidir.

RFF Havaalanı Kategorisi’nin hesaplanmasında birbirini takip eden en yoğun üç aylık dönemdeki yolcu kapasitesi temel alınmaktadır.

Yoğunluğun 1000’den az olduğu durumda, belirlenen kategorinin bir alt seviyesi seçilebilir.


Yanıt Açıklaması:

RFF hizmetleri kapasitesi her havaalanında farklılık göstermektedir. Başka bir değişle her havaalanı RFF hizmeti, aynı kapasitede değildir.

RFF Havaalanı Kategorisi’nin belirlenmesi için uluslararası düzenleyici konumun­daki ICAO, rehber bir doküman hazırlamıştır. Dokümana göre RFF havaalanı kategorisi temel olarak, havaalanını kullanacak en büyük uçağın boyutları ile ilgilidir. Kategorinin belirlenmesinde havaalanını kullanan en uzun uçağın dâhil olduğu kategori seçilmektedir (Bkz. Tablo 7.1 Sütun 2). Bu uçağın gövde genişliği Tablo 7.1 Sütun 3’teki değerin üstünde ise kategori bir üst seviyede belirlenmelidir. Genişlik, tablodaki ilgili değerin altında ise, bulunduğu kategori seçilmelidir. Kategori belirlerken göz önüne alınan diğer bir kriter ise, havaalanı uçak trafiği yoğunluğudur. Uçak trafiği kriterinde ise birbirini takip eden en yoğun üç aylık dönem temel alınmaktadır. Havaalanını kullanan en yüksek kategorili uçakların trafik sayısının, birbirini izleyen en yoğun 3 aylık dönemde 700’den az olduğu durumda, belirlenen kategorinin bir alt seviyesi seçilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum