Havacılık Emniyeti Deneme Sınavı Sorusu #1304532

I.Gösterge belirsizliğe yol açmayacak, yoruma açık olmayacak, kolayca anlaşılacak ve paydaşlara kolayca iletilecek şekilde tasarlanmalı ve isimlendirilmelidir.

II.Göstergelerin alacağı değerler için gerekli olan verilerin örgüt içindeki sistemde mevcut, kolayca toplanabiliyor ya da üretilebiliyor olması gerekir.

III. Göstergelerin nicel               verilerle  ifade edilebilmesinde ve bunların birtakım istatistiksel analizlerde kullanılabilecek türde olmasında fayda vardır.

IV.Göstergenin vereceği değerlerin istatistiksel olarak anlamlı olabilmesi için yeterince sayıda veri ortaya çıkıyor olabilmelidir.

V.Göstergeler, havacılık örgütünün farklı bölümleri, farklı coğrafyalardaki birimleri ve diğer örgütlerle karşılaştırma yapmaya uygun olmalıdır.

Yukarıdakilerden hangileri emniyet performans göstergelerinin sahip olması gereken özellikler arasında yer alır?


I, II ve III

I, III ve V

III ve V

I, II, III ve IV

I, II, III, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Emniyet performans göstergelerinin sahip olması gereken diğer özellikler aşağıda verilmiştir:

Gösterge belirsizliğe yol açmayacak, yoruma açık olmayacak, kolayca anlaşılacak ve paydaşlara kolayca iletilecek şekilde tasarlanmalı ve isimlendirilmelidir.

Göstergelerin alacağı değerler için gerekli olan verilerin örgüt içindeki sistemde mevcut, kolayca toplanabiliyor ya da üretilebiliyor olması gerekir. Göstergelerin nicel verilerle ifade edilebilmesinde ve bunların birtakım istatistiksel analizlerde kullanılabilecek türde olmasında fayda vardır.

Göstergenin vereceği değerlerin istatistiksel olarak anlamlı           olabilmesi için yeterince sayıda veri ortaya çıkıyor olabilmelidir.

Göstergeler, havacılık örgütünün farklı bölümleri, farklı coğrafyalardaki birimleri ve diğer örgütlerle karşılaştırma yapmaya uygun olmalıdır.

Göstergelerin herhangi bir değişim       yaşandığında performans artışı      ya da azalışını algılayacak kadar hassas ve duyarlı olması gerekir.

Göstergeler performans gelişimini sağlayacak eylemlerin belirlenmesine yardım edecek özelliklere sahip olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum