Havacılık Emniyeti Deneme Sınavı Sorusu #1199257

I. Havacılık donanımlarını tasarlayan, üreten, kullanan, denetleyen insandır ve insanın performansı her zaman aynı değildir.

II. İnsanların hata yapması kaçınılmazdır.

III. İnsanlar çeşitli sebeplerle riskleri azaltmak için kullanılan kuralları, normları ihlal etmekte, prosedürleri gerektiği gibi uygulamamaktadır.

Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri insanın havacılık emniyetini en fazla etkileyen sistem unsuru olmasının nedenlerindendir?


I ve II

I, II ve III

I ve III

II ve III

Yalnız II


Yanıt Açıklaması:

İnsan emniyeti en fazla etkileyen sistem unsurudur. Bunun üç temel nedeni olduğu söylenebilir. Öncelikle havacılık sisteminde kullanılan her türlü donanımı (Örneğin uçaklar, pistler, seyrüsefer yardımcıları gibi), tasarlayan, üreten, kullanan ve denetimini yapanlar insanlardır. Bunların kullanılması, kaçınılmaz olarak farklı seviyelerde riskler yaratır. Riskleri azaltmak amacıyla her türlü düzeltici-önleyici tedbirleri (Örneğin prosedürler, düzenlemeler, kurallar, eğitimler) tasarlayıp üreten ve hayata geçirenler de yine insanlardır. Bu durumda insanların performansı (etkinlikleri ya da başarıları) azalırsa tasarım, üretim, kullanım ve önleme faaliyetlerinde istenmeyen olayların ortaya çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Peki, insanların performansları her zaman istenen seviyede midir? İnsan performansı zaman içinde sabit kalabilir mi? Maalesef bu sorunun cevabı hayır olacaktır. İkinci neden bu insanların hata yapmalarının kaçınılmaz olduğudur. Üçüncü neden ise insanların çeşitli sebeplerle riskleri azaltmak için kullanılan kuralları, normları ihlal ettikleri, prosedürleri gerektiği gibi uygulamadıklarıdır. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum