Havacılık Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1210258

Giriş kontrol sistemleri hakkında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılmaya başlanmıştır.

Giriş kontrol sistemleri, perso­nelin bilgilerini tanıyarak giriş kilidini açıp geçmesine izin veren elektro-mekanik sistem­lerdir.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü güvenlik kontro­lünde giriş kontrol sistemlerinin çoğu zaman personel ile birlikte kullanılması gerektiğini belirtmektedir.

Giriş kontrol sistemleri; “gate çıkışları”, “kapılar”, “güvenlik personeli kont­rol noktaları”, “elektronik giriş noktaları” ve “araç kontrol noktaları” gibi fiziksel engel teşkil edecek şekilde araç ve yayalara yönelik olarak tesis edilmektedir.

Kara tarafı içerisinde yer alan ve özellikle hava tarafına yakın olan servis yolları risk olarak değerlendirilerek tel bariyerlerinin üstünde konulmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, gerekli bazı noktalarda personelden yararlanmak yerine otomatik “giriş kontrol sistemleri” kullanılmaktadır. Giriş kontrol sistemleri, perso­nelin bilgilerini tanıyarak giriş kilidini açıp geçmesine izin veren elektro-mekanik sistem­lerdir. Diğer yandan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (2002: 1-4-38) güvenlik kontro­lünde giriş kontrol sistemlerinin çoğu zaman personel ile birlikte kullanılması gerektiğini belirtmektedir. Giriş kontrol sistemleri; “gate çıkışları”, “kapılar”, “güvenlik personeli kont­rol noktaları”, “elektronik giriş noktaları” ve “araç kontrol noktaları” gibi fiziksel engel teşkil edecek şekilde araç ve yayalara yönelik olarak tesis edilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum