Havacılık Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1199201
- Havayolu ile seyahat etmek isteyen bireyler, havacılık güvenliğinin sağlanması amacıyla getirilen ulusal ve uluslararası düzenlemelere uymak zorundadır.
- Her yolcu, uçuş öncesinde gerek makine/teçhizat kullanımıyla gerekse el ile arama prosedürlerine göre, kendisinin ve beraberindeki bagajların kontrolden geçirilmesini kabul etmek durumundadır.
- Bir bireyin kendisi hakkında hangi verilerin başkalarıyla paylaşılacağını, daha da önemlisi hangi verilerin toplanacağını bilme hakkına sahiptir.
Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Yalnız I |
I ve II |
I ve III |
II ve III |
I, II ve III |
Havayolu ile seyahat etmek isteyen bireyler, havacılık güvenliğinin sağlanması amacıyla getirilen ulusal ve uluslararası düzenlemelere uymak zorundadır. Her yolcu, uçuş öncesinde gerek makine/teçhizat kullanımıyla gerekse el ile arama prosedürlerine göre, kendisinin ve beraberindeki bagajların kontrolden geçirilmesini kabul etmek durumundadır. Ancak günümüz havaalanı güvenlik uygulamaları, bireylerin haklarını ihlal edip etmediği konusunda yoğun tartışmaların yaşanmasına neden olmaktadır. Gelişen teknoloji, havaalanı güvenlik süreçlerinin etkinliğini artırmaktadır. Bununla birlikte bu teknolojilerin
havaalanı kontrol noktalarında kullanımı, beraberinde birçok soruyu ve giderilememiş birçok kaygıyı da beraberinde getirmektedir. Risk tabanlı tarama (profilleme) ya da biyometrik teknolojilerin kullanımı amacıyla, kişisel verilerin depolanması ve başka bireylerin erişimine açılması, mahremiyet haklarının ihlali konusunda önemli sorunlara neden olmaktadır.
Bu yöntemlerin kullanılması sonucu oluşan, üç mahremiyet hakkından bahsedilmesi mümkündür. Bunlar:
• Bir bireyin kendine ilişkin bilgiyi paylaşacağı kişileri seçme ve bu bilgilerin yayılmasında kontrol sahibi olma hakkı,
• Bir bireyin kendisine ilişkin hangi verinin yayıldığını, hangi verinin toplandığını ve nerede saklandığını bilme ve eksik veya yanlış veriye itiraz etme hakkı,
• Bireyin, gerek toplumun sağlık ve emniyeti için gerekse devletin faaliyetlerini denetleyebilmesi için meşru olan bilme hakkıdır. Bir bireyin kendisi hakkında hangi verilerin başkalarıyla paylaşılacağını, daha da önemlisi hangi verilerin toplanacağını bilme hakkı, üzerinde tartışma gerektirmeyecek bir haktır.
Yorumlar
- 0 Yorum