Havacılık İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1407894

Vergi Ulusal Kanunu’na göre havayolu işletmelerinin yolcu biletleri fiyatlarına ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Yurt içi yolcu ve yük taşıma işleri ile bunların yanında hizmet bedeli, komisyon gibi ücretler üzerinden yürürlükteki oranlarla KDV hesaplanmayacaktır.

Dış hat uçuşlarında KDV hesaba katılacaktır.

İç hat yolcu biletlerindeki temel ücret, yakıt, güvenlik, sigorta vb. hizmet bedelleri üzerinden yürürlükteki oranda KDV hesaplanır.

İç hat yolcu biletlerindeki vergi ve harç niteliğindeki tutarlar KDV’ye dahil edilir.

Havaalanında hava aracına yapılan temizlik, yönlendirme, buz çözme gibi yer hizmetleri ile havaalanı vergisi adı altında uygulanan hizmet bedelinden KDV hesaplanmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

462 sıra numaralı VUK Genel Tebliğine göre, havayolu işletmeleri, katma değer vergisine tabi olan işlemleri için, yolcu biletinde yer alan tutardan matraha dahil olmayan unsurları ayrıştırdıktan sonra, iç yüzde yöntemiyle KDV’yi hesaplayıp, işlemin yapıldığı ayı izleyen ay içinde ilgili vergi dairesine beyan edeceklerdir. Bilet üzerindeki ücret ayrıntısının KDV karşısındaki durumu ile ilgili farklı görüşler mevcuttur. Genel olarak iç hat yolcu biletlerindeki temel ücret, yakıt, güvenlik, sigorta vb. hizmet bedelleri üzerinden yürürlükteki oranda KDV hesaplanır. Vergi ve harç niteliğindeki tutarlar ise KDV matrahı dışında bırakılır. Özetle havayolu işletmelerinin yurt içi yolcu ve yük taşıma işleri ile bunların yanında hizmet bedeli, komisyon gibi ücretler üzerinden yürürlükteki oranlarla KDV hesaplanacak, dış hat uçuşlarında ise KDV hesaba katılmayacaktır. Havaalanında hava aracına yapılan temizlik, yönlendirme, buz çözme gibi yer hizmetleri ile havaalanı vergisi adı altında uygulanan hizmet bedelinden de KDV hesaplanmayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum