Havacılık İşletmelerinde Muhasebe Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1159498

Aşağıdakilerden hangisi katılımcı bütçeleme anlayışının özelliklerinden birisidir? 


Bütçe hazırlama sürecinde, çalışanların iş yükü önemli ölçüde artar.

Tüm kademelerin birbirinden etkileşimli bir şekilde yararlanmasını ve alt birimlerin kendi bütçe tahminlerini hazırlamaları yönünde teşvik edilmesini sağlayan bir bütçe yaklaşımıdır.

İşletmenin içinde bulunduğu rekabet ortamını göz ardı edilerek üst yönetimin geçmiş yılın finansal değerlerini güncelleme çabası ön plana çıkarılmaktadır.

İşletmenin amaçlarında ya da hedeflerinde değişmelerin yaşanması durumunda bütçe üzerinde yeniden çalışma yapılması gerekir.

Bütçelerin tamamlanması altı ay ya da daha uzun bir süreyi kapsar. 


Yanıt Açıklaması:

Diğer seçeneklerde bulunan bilgiler geleneksel bütçeleme anlayışına aittir. Katılımcı bütçe, işletme bir bütün olarak düşünülerek, tüm kademelerin birbirinden etkileşimli bir şekilde yararlanmasını ve alt birimlerin kendi bütçe tahminlerini hazırlamaları yönünde teşvik edilmesini sağlayan bir bütçe yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda orta yöneticiler alt birimlerdeki tahminleri çaprazlayarak en uygun tahminlere dönüştürmekte ve gerekirse alt birimlerin göndermiş olduğu tahminler güncellendikten sonra tekrar gönderilerek etkileşim en üst düzeye çıkarılmaktadır. Grup yöneticileri ise alt birimlerden gelen ve orta yöneticiler tarafından filtrelenen tahminleri kabul ya da ret kararını almaktadır. Bu süreç bir döngü olarak sürekli bir şekilde devam etmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum