Havayolu İşletmelerinde Operasyonel Planlama Deneme Sınavı Sorusu #1053723

Filo atama probleminin çözümünde etkileyici sonuçlar alınmasına karşın ha^la^ önemli zorluklar bulunmaktadır. Bu zorlukların çoğu ........................................ kaynaklanmaktadır.

Size göre yukarıdaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?


bu işi yapacak uzmanların yetersizliğinden

modelleme kabullerinden

uçak modellerinin çok fazla olmasından

şirketlerin uçuş rotalarını sürekli değiştirmelerinden

ülkeler arası politik sorunlar


Yanıt Açıklaması:

Etkileyici sonuçlara karşın, filo atama probleminin çözümünde önemli zorluklar ha^la^ bulunmaktadır. Bu zorlukların çoğu modelleme kabullerinden kaynaklanmaktadır. Bunlar;

- C¸oğu filo atama modelinde, havayolu işletmelerinin büyük bir kısmı hafta sonları farklı uçuş tarifesi ile uçuşlarını gerçekleştirmesine rağmen, uçuş tarifelerinin günlük olarak tekrar ettiği kabul edilmektedir. 

- C¸oğu filo atama modelinde, uçuş noktalarındaki taleplerin bilindiği ve haftanın her günü için aynı olduğu kabul edilmektedir. Fakat tarihsel veriler, talebin günden güne değiştiğini göstermektedir.

- Filo atama modelinde, taksi sürelerinin genel olarak haftanın her günü ve gün içerisinde kararlı yani aynı olduğu kabul edilmektedir. Bununla birlikte, uçuş rotaları ve havalimanlarındaki yoğunluk, hava durumu koşulları ve yeni güvenlik uygulamaları, uçuş ve taksi sürelerinde büyük değişikliklerin oluşmasına neden olmaktadır.

- C¸oğu filo atama modelinde, uçuş tercihini değiştiren yolcu sayısı ve bunun oluşturduğu maliyetlerin uçuş bacak seviyesinde hesap- lanabileceği kabul edilmektedir. Gerçekte yolcu talebi, uçuş tercihini değiştiren yolcu sayısı ve her yolcudan elde edilebilecek gelir, yolcunun uçuş programına özeldir, uçuş bacağına özel değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum